Gitarhelt i 40 år

På scenen i 40 år.
Bjørn «Krisa» Kristiansen er en av de siste gitarheltene. 1.juledag spilte han og Fender Benders på Hawk. Foto: Adrian Øhrn Johansen

På scenen i 40 år. Bjørn «Krisa» Kristiansen er en av de siste gitarheltene. 1.juledag spilte han og Fender Benders på Hawk. Foto: Adrian Øhrn Johansen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bjørn «Krisa» Kristiansen (54) har lekt med gitaren siden 60-tallet, men har aldri følt mer spilleglede enn det han gjør nå.

DEL

1.juledag sto han på scenen på Hawk Rockbar sammen med Fender Benders.
– Jeg, Øivin Fjeld (53) og en del guttunger i 30-40 års alderen storkoser oss i Fender Benders, flirer Krisa.
«Guttungene» han refererer til er Terje Severinsen på gitar, Inge Gundersen og/eller Terje Støldal på bass og Truls Andersen på trommer. Alle i 30-40 års alderen og knapt tørre bak øra i forhold til Bjørn Krisa og Øivin Fjeld.
Bjørn begynte å spille for alvor som 14-åring i 1964. Det var året etter at USAs president John F. Kennedy ble skutt og samtidig med at Beatles-feberen for alvor tok av ute i den store verden.
– Uff- det er mange år siden, men rent teknisk så føler jeg at spillingen sitter vel så bra i dag. Det jeg selvsagt mangler i forhold til yngre gitarister er energien, sier Bjørn Krisa.
Mange uavhengige kilder mener han er en av de dyktigste rock/blues gitaristene i Norge. Men at en viss uvilje mot virkelig å stikke frem hodet har frarøvet ham en fortjent plass i rampelyset.
– Men jeg har da fått gjort mine ting, mener Krisa.
Historien med Aunt Mary kjenner de fleste. At han var med i det legendariske Alex-bandet (ikke Alex Rosén , men den polske sangerinnen Alex som var stor i Norge på 70 og 80-tallet) er det en del som ikke har fått med seg. Av en litt tragisk grunn.
Alex-bandet var det nærmeste du kom en supergruppe på den tiden. Alex sang. Med Bjørn og Marius Müller på gitarer. Svein Gundersen på bass, Geir Langslet på keyboard og Per Ivar Johansen fra Fredrikstad på trommer.
Den skjebnesvangre dagen i 1980 da bandbussen til Alex kjørte av veien på Hadeland var ikke Bjørn Krisa med. Han hadde fri på grunn av et annet engasjement.
I ulykken mistet trommeslager Per Ivar Johansen livet. Svein Gundersen ble hardt skadet og rammet for livet. Geir Langslet ble også ganske alvorlig skadet. Alex selv og Marius Müller fikk mindre skader. Saken vakte stor oppsikt og det ble mye medieoppmerksomhet rundt gruppa.
– Rart å tenke på at også jeg skulle sittet i den bussen, sier Bjørn.
Han har tre soloalbum på samvittigheten. Var gitarist i New Jordal Swingers i en årrekke.
– Veldig morsomt, men ikke det mest utfordrende musikalsk, mener han.
I dag kombinerer Bjørn «vanlig» jobb med spillejobber. – Jeg har hatt mange morsomme jobber i det siste. Aunt Mary konserten på Månefestivalen i mai var helt konge. Veldig morsomt å spille med Jan Groth i jula også. Jeg skal også være med på hans neste skive.
– Apropos Alex. Hun jobber som produsent nå og har hyret meg inn på en på noen studiojobber.

Jeg skulle egentlig sittet i ulykkesbussen sammen med Svein Gundersen

Bjørn Krisa Kristiansen

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags