Håndtrykket er fast, bak brillene glitrer det i et par kvikke øyne. Det er for tidlig for øl, han vil han cappuccino og ostesmørbrød.

Festivalgjest

I morgen kveld lanserer Thore Henki Holmen Hansen (67) biografien sin på litteraturfestivalen i Gamlebyen. Her forteller han åpenhjertig om sine år som medlem og leder i den beryktede motorsykkelklubben Outlaws MC.
Han er den første i klubben som skriver bok om det indre livet, men han frykter ikke ubehageligheter av den grunn. Bokprosjektet er velsignet på høyeste hold i klubbens hovedkvarter i Chicago.

Ungdomsår i Fredrikstad

At lanseringen skjer nettopp i Fredrikstad, synes Thore Henki er stas. Som tenåring bodde han i byen på slutten av 1950-årene og har mange gode minner herfra.
Familien bodde i et skakt hus i Bryggeriveien som faren fikk kjøpt billig av kommunen mot at han reparerte det. I et verksted i bakgården holdt «guttungen» ville fester.
– Jeg var en rabagast allerede da. Fant på mye ugagn og ble til og med omtalt i en leder i Fredriksstad Blad, flirer han.

Begivenhetsrikt liv

«Fredløs biker», skrevet av tv-journalisten Per Asle Rustad og utgitt på Schibsted Forlag, bretter ut Thore Henki Holm Hansens gjøren og laden over 460 sider. Men så er det også et usedvanlig begivenhetsrikt liv han har levd. En sann røverhistorie i ordets rette forstand.
– Jeg har vært med på litt av hvert, og det har sjelden vært kjedelig. Men jeg angrer ikke på noe. Har ikke for vane å se meg tilbake, sier han.

Mange talenter

Mye har handlet om damer, sprit, fester, potente motorsykler og blodige oppgjør med Hells Angels, men «Silverlips» som han ble kalt i USA, har også andre talenter. Han er oppfinner, forretningsmann og countryartist. Og så omtaler han Bobby Bare, Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristoffersen som sine venner.
– Klarer du å sammenfatte livet ditt i noen få ord?
– Tittelen på den nye platen jeg slipper i disse dager synes jeg oppsummerer det meste: «Hell (of a lot of fun) on two Wheels».

Tiltrukket av brorskapet

Nærmest ved en tilfeldighet havnet han i MC-miljøet i Chicago midt på 60-tallet. Der ble han tatt imot med åpne armer og følte seg hjemme fra første stund. Det helst spesielle brorskapet tiltalte ham.
I 45 år har Thore Henki Holm Hansen vært et fremskutt medlem av Outlaws MC. Han har ledet to av klubbens avdelinger i USA, vært Europa-president og sto midt i MC-krigen i Norden på 1990-tallet.

MC-pensjonist

I dag lever Thore Henki tilbaketrukket med sin samboer i Dalen i Telemark. Han har solgt Harleyen og livnærer seg som selvstendig næringsdrivende og artist.
– Jeg har fortsatt en viss kontakt med Outlaws, blir nok oppfattet som en slags sjuende far i huset. De ser opp til meg, og det er hyggelig.
Det er skrevet spaltemetere om Thore Henki Holm Hansen opp gjennom årene. Mye av det opplever han som urettferdig og direkte galt.

Vi renvaske seg

Gjennom boken vil han renvaske seg, både i Norge og USA. For boken skal ut i statene også. Det har han satt seg i hodet.
– Jeg ble i sin tid omtalt som Norges Al Capone, en livsfarlig desperado. Det er selvfølgelig tull og tøys. Jeg har aldri vært mors beste barn, men farlig? No way!
Til sammen har han tilbrakt nærmere ti år bak murene. Den første dommen fikk han tidlig på 1960-tallet. Thore Henki hadde overtrukket bankkontoen sin, og det var ulovlig i USA på den tiden. Han ble dømt til to års fengsel, men klarte å rømme i reneste B-gjengen stil.

– Lokket i felle

I 1981 måtte han i hui og hast rømme USA etter å ha blitt dømt til en lang fengselsstraff for narkotikabesittelse. I en kort periode bodde han i Fredrikstad før han og kona slo seg ned i Oslo.
16 år senere ble Thore Henki Holm Hansen arrestert i Belgia og utlevert til USA. Der ble han dømt til 15 års fengsel, og sonet sju år i et fengsel i Florida. I 2004 kom han tilbake til Norge
– Det var justismord, og nå vil jeg vil ha oppreisning, koste hva det koste vil. Amerikanske myndigheter skal ikke få slippe unna med dette, sier han.
– Men du ble tatt med 37 gram kokain?
– Jeg ble utsatt for et skittent komplott og lokket i en felle av det amerikanske narkotikapolitiet. Det skjedde etter at jeg hadde vært delaktig i en hemmelig CIA-operasjon hvor målet var å styrte Baby Docs regime på Haiti.