- Fola, fola blakken er neppe skadelig

ALVORLIG DEBATT Per Håvard Kraggerud til venstre og sogneprest Jon Albert Ihlebæk i Domkirken menighet drøfter «Fola Blakken»-saken i menighetsrådet.
FOTO: KENT INGE OLSEN

ALVORLIG DEBATT Per Håvard Kraggerud til venstre og sogneprest Jon Albert Ihlebæk i Domkirken menighet drøfter «Fola Blakken»-saken i menighetsrådet. FOTO: KENT INGE OLSEN

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Barnesangen Fola, fola Blakken er neppe til skade for noen, slår menighetsrådet fast i et brev til musikkrådet.

DEL

Endelig fikk menighetsrådet i Domkirken anledning til å behandle adventskonserten der barnekoret Toneklang ble nektet å synge barnesangen Fola Blakken i kirken.
Menighetsrådet diskuterte saken grundig på sitt møte i går kveld i forbindelse med et svarbrev til Musikkrådet i Fredrikstad.

Begrunnelse

Musikkrådet ville gjerne ha svar på hvilke regler som gjelder for repertoarer for konserter i domkirken. Rådet ville også ha en begrunnelse for hvorfor Fola Blakken ble nektet fremført i kirken før jul.
– Domkirken blir oppfattet som veldig firkantet av folk flest, sa menighetsrådsmedlem Gladys Sturzheim i debatten.
– For meg er det et tankekors at Glemmen og andre kirker har et helt annet og mer fritt omdømme, sa hun.
Leder i menighetsrådet, Terje Gustavsson, mente dette kunne ha med å gjøre at Domkirken får veldig mange henvendelser om konserter før jul, og derfor må være mer restriktive.

Mer passende

I sitt svarbrev til musikkrådet i Fredrikstad skriver menighetsrådet i Domkirken følgende:
Barnesangene Fola, fola Blakken og Tyven, tyven er neppe til skade for noen, men som innslag i en adventskonsert ville det være ønskelig med et mer passende valg.».
Menighetsrådsmedlem Helge Almgren syntes denne ordlyden var altfor negativt ladet, men han fikk ikke gehør for sitt standpunkt.
Kirsti Arntzen mente imidlertid at menighetsrådet ikke kunne velge repertoar for korene.
– Vi kan jo ikke bestemme hva de skal synge, sa hun. Hun mente at barnekoret Toneklang har veldig stor glede av å fremføre nettopp Fola, fola Blakken.
– De har draget på Fola, fola Blakken og synger den veldig bra, sa hun.
Allikevel mente hun det var bra at Domkirken har sitt musikkpoliti.

Musikkpolitiet

– Men hvor var musikkpolitiet da Rune Larsen sang Rudolf er rød på nesen i en annen adventskonsert i Domkirken?, ville Per Håvard Kraggerud vite.
– Der ble vi overrumplet, svarte menighetsrådsleder Terje Gustavsson.
– Vi må jo forvente at artistene eller korene virkelig synger det de sier de skal på forhånd, sa han. Og Rune Larsen hadde ikke sagt fra at han kom til å synge Rudolf er rød på nesen, konstaterte menighetsrådslederen.
Menighetsrådet i Domkirken svarte ellers musikkrådet at reglene for konserter i Domkirken følger de samme reglene som gjelder for alle kirker her i landet. De er åpne for kultur, men kulturen skal tjene til Guds ære.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags