Gå til sidens hovedinnhold

Splitte mine bramseil!

Artikkelen er over 6 år gammel

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» Regi: John Andreas Andersen, Lisa Marie Gamlem Med: Kyrre Haugen Sydness, Odd-Magnus Williamson, Pia Tjelta, Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, Jon Øigarden m.fl. Eventyr/familiefilm 1 t. 36 min., 7 år

Det er ligger store forventninger på Kaptein Sabeltanns skuldre når «Skatten i Lama Rama» er en av de dyreste norske filmene noensinne og at det på filmplakaten loves «Tidenes største norske familiefilm». Da er det enda godt at den i stor grad innfrir.

Regissørene John Andreas Andersen og Lisa Marie Gamlem har tatt godt vare på Terje Formoes Sabeltann-univers.

De store sjøscenene, gode effektene og ønsket om å gjøre en skikkelig storfilm går aldri på bekostning av Kaptein Sabeltanns opprinnelige barnlige sjarm.

Derimot viser den at Formoes Sabeltann-estetikk holder seg både godt og originalt.

«Skatten i Lama Rama» blir aldri noe «Pirates of the Caribbean»-forsøk, denne står på egne sjøben og de har skapt en god og varm familiefilm.

Samtidig er det nok av spenning, action, komedie, kløktige barn og forelskede voksne, og det meste annet et eventyr skal inneholde, krydret med fakler, skumle huler og store skatter med et snev av Indiana Jones over seg.

Og vi møter dem alle: Pelle og Pysa, Langemann (Odd-Magnus Williamson), Rosa (Pia Tjelta), Pinky og selveste Kaptein Sabeltann (Kyrre Haugen Sydness) og mange flere, jevnt over presentert via gode skuespillerprestasjoner, og dialoger levert med kraftuttrykk som «Hvem er du din blomkål» eller «fluesopp!».

Filmen tar for seg den foreldreløse Pinky, den egentlige helten i Sabeltann-universet, på reise fra Abra Havn til kongeriket Lama Rama for å finne skatten «Kongens perle».

Der møter de Kong Rufus, som ønsker et rike tuftet på glede og latter, til hans forræderske bror Prins Badals store fortvilelse.
Underveis må mannskapet på Den sorte dame hamle opp med piraten Bjørn Barsk (Fridtjov Såheim) og hans gjeng.

Musikalelementet man kjenner fra tidligere er nesten helt luket bort, men de kjente og kjære barnesangene dukker selvsagt opp i løpet av filmen.

Alt servert med sverdkamp, kanonsalver og slapstick-slåssing, presentert i smått eksotiske omgivelser, spilt inn i både Marokko, England og Thailand.

Til tross for at filmen har et noe dvelende og kjedelig parti på rundt ti minutter midtveis, fungerer dette som glimrende familieunderholdning for store og små barn – presentert på elegant og storslått vis, uten å miste blikket for hvorfor «alle» har omfavnet Sabeltann-gjengen i utgangspunktet.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.