Gå til sidens hovedinnhold

Mørkt og brutalt i den rullende kalde arken

Artikkelen er over 6 år gammel

«Snowpiercer» Regi: Bong Joon-ho Med bl.a.: Chris Evans, Ed Harris, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, Song Kang-Ho. Amerikansk/koreansk/tsjekkisk/fransk actionthriller/sci-fi 2 timer 5 minutter, 15 år

Dette var en film som lenge var ganske mørk og trist, som viste menneskene lengst nede på rangstigen, i en verden du ikke trodde eksisterte.
Fra 2013 så det ut til at filmen ikke skulle slippes i Norge, men sendes rett ut på dvd/Blu-ray. Men så ble det funnet en distribusjonskanal, og nå kommer den opp på lerreter rundt i landet.

I 2014 mislykkes verdenssamfunnet i å redde verden og ozonlaget med CW 7. Det å sprøyte noe livreddende ut i atmosfæren slår feil, og verden fryser til. Planeten dør ut. I så måte er denne filmen også et ørlite bidrag i miljødebatten og økonomidebatten.

Vi hopper raskt til 2031. Da finnes det en kjempelang rullende ark der folk fordeles etter klasse, fra luksus lengst fremme, til elendighet lengst bak. Den eksentriske Wilford har bygget dette toget for å redde de med penger nok (litt som i «2012»), og mener han har vist medlidenhet og barmhjertighet da han lot de bakerste vognene bli en slags frireise for dem uten midler.

Og mens de utvalgte tygger sushi, indrefilet og drikker vin av stettglass i forvognen, så er det proteinplater du ikke vil vite hva er laget av for dem lengst bak.

Det er egentlig segregering på sitt verste, men ikke basert på hudfarge.

Derfor handler denne filmen i bunn og grunn om hvordan alle de som føler seg tråkket på, skal få sitt liv og verdighet tilbake. Da må de rykke fremover i toget, og der få has på Wilford. Han er mannen som bygde en jernbane som har skinnegang verden rundt, og med et tog som aldri slutter å rulle.

Etter en lang, mørk og møkkete innledning kommer lyset. Toget dundrer ut av tunnelen, og du får se byer og landskap på utsiden som er hvitt og kaldt. Iskaldt.

Filmen som sådan er ikke noe voldsomt bidrag, til det er den litt for utrolig satt sammen, og noen av de digitale scenene viser at det, ja nettopp, er digitalt.

Men Bong Joon-Ho har like fullt maktet å lage en ganske tøff film med sterke actionscener. Volden er av den litt vemmelige sorten, og det er en del blodsprut underveis. For kampen til dem nederst på rangstigen byr på bruk av slagvåpen, kniver og økser.

En skjeggete Chris Evans («Captain America») spiller hovedpersonen Curtis. Han er en samlende faktor sammen med Gilliam (John Hurt) i bakvognen. Og de legger planen for å ta toget med makt. Men veien frem dit er litt seig, og denne filmen kunne enkelt vært klippet ned med ganske mange minutter.

Derfor var det en forfriskende vending på slutten. Filmen tar en litt overraskende og brå sving til venstre på tampen, og ting snus på hodet og grufulle sannheter røpes. Det grepet likte jeg, men likevel ikke nok til mer enn en svak firer.

Kommentarer til denne saken