Gå til sidens hovedinnhold

Mørk, smart og utspekulert

Artikkelen er over 6 år gammel

Med «Gone Girl», basert på Gillian Flynns kritikerroste roman med samme navn, har Fincher begått en ny stor thriller.

Jeg har stor sans for David Finchers filmer. Den amerikanske regissøren besitter en form for fortellermagi som få, om noen, andre kolleger i bransjen kan matche. De som har sett «Seven» med Brad Pitt og Morgan Freeman vet hva jeg mener.

Med «Gone Girl», basert på Gillian Flynns kritikerroste roman med samme navn, har Fincher begått en ny stor thriller som demonstrerer en imponerende innsikt i sinnets dunkleste irrganger.

Filmen er akkurat så mørk, finurlig og smart, og med så mange lag og uventede vendinger, at den holder betrakteren på tå hev gjennom to og en halv time.

Det dreier seg om Nick og Amy, spilt av Ben Affleck og Rosamund Pike, som lever i et tilsynelatende perfekt ekteskap. Hun fremstår som dyktig, sjarmerende og vakker. En pryd for nabolaget.

Han er ikke stort dårligere.

På deres fem års bryllupsdag forsvinner Amy. Ektemannen kommer hjem til et ulåst hus som bærer preg av voldshandlinger. På sedvanlig amerikansk vis tar det ikke lang tid før medie-hysteriet er komplett. Amy skal finnes, koste hva det koste vil. Hele byen mobiliseres og tv-kanalene flommer over av stoff om skjebnen til den kvinnen som alle er så stolte av.

Gradvis går Nick fra å være en person alle har sympati med, til å bli en mistenkelig fyr som stadig flere tror er skyld i konas forsvinning.

«Gone Girl» er en utspekulert, ravnsvart psykologisk thriller som forfører og lurer oss gang på gang. For kanskje er ikke Amy den uskyldige godjenta vi tror, og kanskje er ikke Nick bare så gutteaktig sjarmerende som vi også forledes til å tro.

Filmen har ulikt perspektiv underveis og veksler mellom nåtid og fortid. Og fortellergrepet fungerer. Gradvis nøstes historien opp og avsløringene er ikke akkurat av det uskyldige slaget, for å si det forsiktig.

Jeg lurte lenge på hvorfor filmen har 15 års aldersgrense. Mot slutten kom svaret, og det fikk meg til å hoppe i stolen.

Kommentarer til denne saken