Gå til sidens hovedinnhold

Løftes av Hoffman

Artikkelen er over 6 år gammel

Regi: Anton Corbijn Med: Rachel McAdams, Robin Wright, Willem Dafoe, Philip Seymour Hoffman Thriller, 2 t. 1. min., tillatt for alle

Philip Seymour Hoffman gikk bort 2. februar i år og John lé Carre-thrilleren «A Most Wanted Man» er en av flere filmer han medvirker i etter sin død.

Hoffman var et skuespillergeni av de sjeldne og takket være nettopp han, så holder «A Most Wanted Man» akkurat tilfredsstillende nivå.
Regissør Anton Corbijn er glad i rent kunstnerisk å lefle med det industrielle og mørke, som man blant annet kan se i flere videoer og fotografier med U2 og Depeche Mode, og man kan se at han rent scenografisk og fotomessig koser seg med den grå havnebyen Hamburg som kulisser.

Men han er ikke like dyktig på å skape spenning og intriger.

Og selv om «A Most Wanted Man» lett kan puttes i samme bås som for eksempel «Muldvarpen» («Tinker Tailor Soldier Spy»), så kommer den aldri opp på samme kvalitetsmessige nivå.

Til det er den for vag og det bygges aldri opp et plott som får oss sittende på stolkanten av spenning. Selv om temaet med terror og ulovlige innvandrere er aldri så dagsaktuelt.

En halvt russer og halvt tsjetsjener (Issa) tar seg inn i Tyskland, hvor det viser seg at hans far har etterlatt en stor sum penger til han.
Men lite av det han forteller stemmer helt og vi sitter igjen med spørsmål om han er uskyldig eller om han uhederlige hensikter med sitt besøk.
Uansett fanges han i et spill for å fakke enda større «fisker».

Nå er det vanlig å «hylle» kunstnere og skuespillere etter sin død, men Philip Seymour Hoffman var virkelig blant de store og det viser han også her, i sin fremstilling av den gustne og tørste tysk spion.

Selv om det er skuespillerstøtte å få, spesielt i Willem Dafoe og Robin Wright, så er de t Hoffman som er ledestjernen og tar oppmerksomheten i hver scene.

«A Most Wanted Man» har blitt en noe slapp thriller, som en vital Hoffman løfter til over middels med sitt skuespill.

Kommentarer til denne saken