Gå til sidens hovedinnhold

Lekkert for øyet

Artikkelen er over 7 år gammel

I årtier preget han motebildet med sine nyskapende kreasjoner. Filmen om designerikonet og mennesket Yves Saint Laurent blir neppe noen klassiker.

Den eksentriske moteskaperen, spilt av Pierre Niney, var bare 21 år gammel da han ble kunstnerisk leder for det fasjonable motehuset Christian Dior i Paris.

Få år senere grunnla han sitt eget motemekka, sammen med kompanjongen og samboeren Pierre Bergé, som forteller historien retrospektivt.

Vi følger Yves fra 1957–1976. Det blir en reise i opp- og nedturer krydret mye utallige visninger og mye lekkert for øyet.

Profesjonelt var moteskaperen et geni, beundret av massene. Privat var ikke tilværelsen like glamorøs for mannen som slet med sine indre demoner hele livet.

Han fikk tidlig diagnosen manisk depressiv, var angstfylt og sjenert til det sykelige og levde åpent som homofil i en tid hvor dette ikke var allment akseptert.

Dessverre klarer filmen aldri å feste grepet på meg. Historien er rett og slett ikke interessant nok. Bilder fra det overflatiske jetsettlivet fylt av alkohol, dop, utroskap og sjalusi flimrer forbi, men her er få dramatiske høydepunkter, desto mer svulstig musikk og kjedelige transportetapper.

Kommentarer til denne saken