Gå til sidens hovedinnhold

En filmperle av de sjeldne

Artikkelen er over 7 år gammel
Unn deg en filmopplevelse helt utenom det vanlige. Se «Nebraska» og la deg forføre av en herlig historie, munter melankoli og glitrende skuespillerprestasjoner.

«Nebraska» er den type film som sakte glir inn og forblir der lenge. Filmen er skutt i svart-hvitt, hvilket understreker den vemodige og lett depressive tonen som preger denne svarte komedien.

Bruce Dern er som skapt for hovedkarakteren Woody, en aldrende, småforvirret og alkoholisert mann som forledes til å tro at han har vunnet én million dollar i et lotteri. Alle skjønner at det er lureri, bare ikke Woody.

Han er fast bestemt på å komme seg til Lincoln i Nebraska 120 mil unna for å hente premiesummen, koste hva det koste vil. Til slutt forbarmer sønnen seg over ham, og sammen legger de ut på en helt usedvanlig roadtrip.

Underveis stopper de i småbyen hvor Woody vokste opp, og hvor slekta fortsatt bor. Og selvfølgelig skjer det som må skje. Tanter, onkler, brødre og fettere værer at gamlingen er blitt rik og krever at han betaler tilbake gammel gjeld. Bob Nelson har levert et manus i særklasse. Her kommer «onelinerne» tett som hagl. Derns kvaliteter er nevnt, men kona Kate, spilt av June Squibb, er ikke mye dårligere. Makan til kjeftamang og grovkornet språk!

Regissør Alexander Payne er en mester i å blande mørk humor med beske og satiriske skildringer av det amerikanske hverdagssamfunnet.

Her har han laget en minnerik film. Synd den ikke fikk Oscar-prisen den var nominert til.
En sterk femmer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.