Gå til sidens hovedinnhold

Dette ble for dumt

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er 20 år siden den legendarisk komedien «Dum, dummere» tok verden med storm.

Jeg husker jeg hadde vondt i kjevene av latter etter å ha sett den elleville komedien med Jim Carrey og Jeff Daniels.Det er mulig det skyldes at jeg har blitt eldre og at Jim Carrey og Jeff Daniels også har blitt eldre, men jeg lo betydelig mindre av den nye filmen enn den gamle klassikeren.

Men jeg har en mistanke om at det ikke skyldes min alder, og ihvertfall ikke Jim Carreys alder. Selv om han nå er 52 , er han like lealøs som i glansdagene. Men jeg tror min skepsis skyldes at filmen rett og slett ikke er morsom.

I «Dum, dummere To» møter vi igjen Harry (Jeff Daniels) som er på vei til galehuset for å besøke kompisen Lloyd (Jim Carrey) som har vært innlagt i 20 år.

Harry får Lloyd ut asylet og de to klønene er på vei mot nye eventyr, der de benytter enhver anledning til å skape kaos i situasjoner som tilsynelatende er under god kontroll.
Denne gangen legger karene ut på en ellevill jakt på det som angivelig skal være Harrys datter.

De finner jenta til slutt, men det er vel det eneste som går etter planen. Narrestrekene (det beste ordet jeg finner for det amerikanske gags) står i kø- de aller fleste av dem godt under beltestedet.

Jim Carreys mimikk er fortsatt så gebrekkelig ellevill at den kan påføre publikum prolaps.

Jeff Daniels oppsyn er ennå helt idiotisk tanketomt og mange av enkeltscenene er veldig morsomme.

Men det er noe med helheten, flyten og selve det gjennomgående plottet som ikke henger sammen.

Istedetfor å bli påført kronisk serielatter, slik jeg ble i den opprinnelige «Dum, dummere» - så kom latterkulene mye mer sporadisk denne gangen. Og etter mange av gags`ene lo vi ikke i det hele tatt. Det hele ble bare litt pinlig og plumpt - eller for å si det med et nyord - kleint.

Skal russehumor bli morsom så må den gjøres med intelligens. Den øvelsen behersket regissørbrødrene Farrelly for tyve år siden. Det mangler i denne oppfølgerfilmen.

Men som sagt. Det er mulig jeg er blitt for gammel for avansert amerikansk prompehumor.

Mange barn vil sikkert elske denne filmen. Og sett på denne bakgrunn burde kanskje aldersgrensen vært lavere enn 11 år ?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.