Gå til sidens hovedinnhold

Historien bak en Disney-klassiker

Artikkelen er over 7 år gammel

«Saving Mr. Banks» Regi: John Lee Hankock Med: Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti m.fl. Drama: 2 t. 5 min / 7 år

Den prisvinnende klassikeren Mary Poppins er kjent for de fleste, men denne filmen om filmen tegner et ganske annerledes bilde enn det lystige sluttproduktet fra 1964.

Mye handler om Tom Hanks i rollen som selveste Walt Disney og Emma Thompson i rollen som forfatteren bak Mary Poppins – P.L. Travers. Begge gjør flotte rolleprestasjoner, og samspillet er fabelaktig.

Det veksles mellom scener fra forfatterens oppvekst i Australia i 1907 og hennes besøk i Los Angeles i 1961. I scenene fra Los Angeles følges Disneys kamp for å få den bestemte fruen til selge ham rettighetene til bøkene sine. I klippene fra forfatterens barndom får vi vite mer om hvordan figuren Mary Poppins ble til – og om forholdet mellom den unge Travers og hennes alkoholiserte far, spilt av Colin Farrell. Sistnevnte gjør en av sine beste roller på årevis.

Scenene fra studioet i Los Angeles er herlige, for så lenge Disney ikke har underskriften til Travers må han finne seg i at hun flikker og retter på alle detaljer hun ikke liker. Og dem er det mange av.

For forfatteren handler Mary Poppins om noe mye viktigere og mer personlig enn bare en magisk barnepike – noe tittelen på filmen også antyder. Denne indre konflikten river og sliter i Travers, og hun hater at Disney vil ha inn sang, musikk og animerte pingviner.

Kommentarer til denne saken