Vil heve grensen til 18 år

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen synes at 11-års grense på «The Hunger Games» er for lavt.

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen synes at 11-års grense på «The Hunger Games» er for lavt. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Jørgen Søderberg Jansen har sendt brev til barneombudet. Han mener «The Hunger Games» burde ha 15-årsgrense.; kanskje aller helst 18-årsgrense.

DEL

I dag er filmen satt med 11-årsgrense av Medietilsynet før premièren 23. mars.

Jansen så filmen på filmtreff i Oslo tirsdag, og håper Barneombudet vil se filmen. Han finner filmen ganske utekkelig realistisk, på grensen til det spekulative. Og nå få han viljen sin. Neste uke skal filmen under ombudets lupe.

– Jeg ber dem vurdere om de vil anke aldersgrensen. Jeg mener det er en film som burde fått 15-årsgrense, jeg ville til og med ment at en 18 års grense hadde vært på sin plass.

Les også: Barneombudet vil se filmen

Ingen idyll

Hva er det som er så galt med filmen.

– Noen tror kanskje de skal se en film som minner om Narnia, at det er idyll i en science fiction-setting. Men dette er et Narnia der alt går galt.
Han fortsetter:

– «The Hunger Games» handler om barn mellom 12 og 18 år som dreper hverandre, de er 24 deltagere og den som overlever vinner. Selv om det ikke er splattereffekter eller oppmerksomhet på detaljer, er det mange, realistiske og brutale drap. Det er barn som dreper hverandre med våpen eller med bare nevene. Og en «forsnilling» av død, fordi du ikke ser kniven, hjelper ikke.

Les også: - Ikke alle 13-åringer bør gå alene på kino

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Tre sakkyndige har vurdert filmen

Gjenkjennelig

Noen av drapene er i selvforsvar, men flere er kaldblodige og nådeløse, for eksempel en scene hvor en gjeng på fem større ungdommer dreper en yngre jente med kniv, og ler av det og skryter til hverandre i neste scene, sier Jansen.

Søderberg Jansen mener scenene er realistiske og det er ikke noe utpreget eventyrpreg eller tegneserieunivers. Kampen foregår i skogen, og både omgivelsene og ungdommene er gjenkjennelige for publikum. – Verken 11- eller 13-åringer har godt av å se denne filmen. Riktignok er det de «slemme» som dreper med kaldt blod, og de som styrer «dødsleken» fremstår som onde. Like fullt ender man med å heie på de to heltene i filmen og se det som seire hver gang noen av de slemme ungdommene blir drept, forklarer kinosjefen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags