Gå til sidens hovedinnhold

«Twilight Zone» for det 21. århundre

Artikkelen er over 7 år gammel

«Transcendence» Regi: Wally Pfister Med: Johnny Depp, Morgan Freeman, Rebecca Hall m.fl. Action/drama/sci-fi/thriller 1 t. 59 min., 11 år.

Det er en fascinerende tanke som skisseres opp i science fiction-filmen «Transcendence», hvor man tar opp problematikk og etikk rundt kunstig intelligens.

Johnny Depp, i en av sine mer straighte roller på en stund, spiller forskeren Will Caster, som provoserer flere med sitt arbeid.
Drømmen er å skape en allvitende datamaskin, som i tillegg kan uttrykke følelser og presentere egne tanker.

Caster blir drept etter et attentat, men med uortodokse metoder får han et «digitalt» liv, et sted mellom internett og virkeligheten, som en moderne «Twilight Zone». Derfra begynner han å vise egenskaper og løsninger som en Gud som kan styre naturens utvikling og helbrede syke mennesker.

Hans intensjoner er de beste, men omgivelsene for øvrig blir skremt av hva han foretar seg.

Problemstillingene er for så vidt klassiske i en mann versus teknologi-film, hvor en på papiret god idé sklir ut ogvirker mot sin hensikt – mens vi hele tiden får beskjed om at «mennesker frykter det de ikke forstår».

Til tross for et par gode vendinger underveis, så koker likevel mye bort i en surrealistisk stuing av teknologi og et etter hvert tynt manus – hvor de også får plass til et trekantdrama.

Da kan heller ikke et A-lag av skuespillere, med blant andre Morgan Freeman og Rebecca Hall i tillegg til Depp, redde filmen, men de sørger samtidig for at den ikke synker helt til bunns.

Kommentarer til denne saken