Gå til sidens hovedinnhold

Godt og nyansert om Walesas frihetskamp

Artikkelen er over 7 år gammel

Regi: Andrzei Wajda Med bl. a; Robert Wieckiewicz og Agnieszka Grochowska Polsk drama/biografi, varer i 2t. 4 min

Han ble selve symbolet på frihetskampen i Polen. I dette biografiske dramaet blir vi kjent med både mennesket, familiemannen og fagforeningsbossen Lech Walesa.

«Walesa – håpets mann» er noe langt mer enn en oppfriskende historieleksjon. Filmen tegner et nyansert bilde av en sammensatt og kompleks mann som bidro til å endre historien.

Han ble drevet av et indre sinne. Et sinne han maktet å kontrollere, ja, faktisk kanalisere til noe kontruktivt.

Gjennom 20 år, fra de blodige opptøyene i Gdansk i 1970, og frem til murens fall i 1989, følger vi mannen som gjennomførte en helt ekstraordinær klassereise.

Sømløst beveger filmen seg frem og tilbake i historien, godt understøttet av talende arkivmateriale.

Robert Wieckiew gestalter Walesa på en og god og troverdig måte. Ikke bare er portrettlikheten slående, talemåten og faktene er også slik vi husker dem.

Jeg er ikke skapt for et normalt liv, sier Walesa i filmen. Og det var sant. Han trivdes best i striden, som opprører og agitator, som karismatisk og selvsikker hærfører for arbeiderklassen.

Men noen stor politiker var han ikke. Det innrømmer han selv da han utbryter: – Jeg er ingen politiker, jeg er elektriker!

Filmen gir også et godt innblikk i det tidvis turbulente familielivet til seksbarnsfaren. Mens han sto på barrikadene, eller satt i fengsel, holdt kona Danuta fortet. Det kunne være en tøff og krevende jobb, noe filmen viser til gagns.