Er «kanskje» et svar?

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Må du bli klokere av et svar? Hva er en mening? I to skoletimer i går måtte klasse 6A på Ambjørnrød sysle med filosofiske spørsmål.

DEL

Alle de rundt 10.000 elevene i femte-, sjette- og sjuende klasse i Østfold skal i løpet av det nyss påbegynte skoleåret samtale med en profesjonell filosof.
21 elever i 6A ved Ambjørnrød skole ble i går de første som måtte i ilden (sammen med en klasse fra Alvimhaugen skole i Sarpsborg).
Bak «Hvem er jeg?», pionerprosjektet i filosofi, står Den kulturelle skolesekken i Østfold. Initiativtager er Mona Eklund ved fylkesbiblioteket på Phønixbrygga.

Grunnleggende emner

Faglig ansvarlig, filosof Eva Løveid Mølster, født og oppvokst i Gamlebyen, forklarer hva som er målet med samtaleserien:
– Å inspirere barn til å tenke over det vi voksne omtaler som eksistensielle spørsmål. Vise at det er naturlig, kanskje nødvendig, for alle mennesker å stille seg slike spørsmål.

Erfaren filosof

Jobben i felten fordeler Løveid Mølster på ti kolleger. Utøvende filosof på Ambjørnrød er Ariane Schjelderup. Hun har i mange år jobbet med barn. Den erfaringen kommer vel med, for det viser seg at Fredrikstad-elevene stiller opp nokså uforberedt.
Forklaring: Tidlig på skoleåret og kommunikasjonssvikt internt. Til overmål blir det kvelende hett i skolebiblioteket. «Hvem er jeg?»-møtene skal avvikles i folkebibliotek, alternativt skolebibliotek.
Bladets nærvær gjør neppe saken enklere når filosofen avkrever klare svar:
– Men hva mener DU? Og hvorfor mener du DET?
Selv melder Schjelderup at hun ikke kommer til å gi svar.
– Hvis ingen svarer, venter jeg til noen av dere sier noe.

Hva er sannhet?

Når den verste sjenansen har lagt seg, er elevene med på de filosofiske notene. Etter å ha votert over innkomne forslag, blir dagens tema: «Finnes det gjenferd?»
Det utleder i sin tur ordskifte over spørsmål som:


Er «kanskje» et godt nok svar?


Kan du stole på hva andre påstår å ha sett eller hørt?


Er alt som blir vist som dokumentar på tv ekte?
Etterpå er alle parter rause med rosen:
– Dere har vært kjempeflinke, sier filosof Schjelderup.
– Fint, bra, morsomt, mener elevene.
– Nyttig også for oss lærere, avrunder kontaktlærer Astrid Ringdal.

Artikkeltags