– Her er Andreas en del av gjengen og ikke en outsider

– Ekkohuset betyr mye for oss. Her er Andreas en del av gjengen og ikke en outsider, sier Trine Pettersen om tenåringssønnen med Williams' syndrom.

– Ekkohuset betyr mye for oss. Her er Andreas en del av gjengen og ikke en outsider, sier Trine Pettersen om tenåringssønnen med Williams' syndrom. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Andreas Pettersen (15) startet i Ekkos knøttegruppe da han var fire-fem år. Nå er han i full gang med øvelse til årets julekonsert. Han har satt seg godt til rette bak trommesettet.

DEL

– Ekkohuset betyr mye for oss. Her er Andreas en del av gjengen og ikke en outsider, sier Trine Pettersen om tenåringssønnen med Williams' syndrom.

Williams' syndrom (WS) er en sjelden, medfødt tilstand som kjennetegnes av karakteristiske ansiktstrekk, redusert vekst og forsinket utvikling, ifølge Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser

– Jeg gleder meg en hel masse til den konserten. Det kommer til å bli så bra. Og så gleder jeg med veldig til å komme i avisen, sier tenåringsgutten og gir oss et gigantisk smil.

Alle nivåer

– Ekkohuset er så utrolig mye mer enn vår årlige julekonsert, sier musikkterapeut Stine Solgård Stene og ønsker velkommen til Ekkohuset en mørk mandagskveld.

Bygget er nærmeste nabo med Østsiden sykehjem.

 •  I denne videoen møter du Andreas Pettersen (15) og mange av de andre brukerne av Ekkohuset:

  Ekkohuset betyr mye for oss. Her er Andreas en del av gjengen og ikke en outsider, sier mamma Trine Pettersen. Sønnen Andreas (15) som har Williams Syndrom møter du i denne video sammen med mange av de andre brukerne av Ekkohuset.

  På vei inn blir vi løpt forbi av en voksen mann. Den travle karen, med sterkt bistandsbehov og lite språk, kan ikke få startet fort nok på ukens sangsamling. Det begynner å bli folksomt i lokalene. Deltagerne blir fulgt inn til musikkrommene av foresatte eller assistenter.

  Kulturhuset Ekko har 150 brukere,  cirka én tredjedel av dem er under 19 år.  De er fra fem til 60 år. Mange av brukerne er også medlemmer - kulturhuset teller totalt 80 medlemmer.

  – Vi har et tilbud til alle, uansett funksjonsnivå. Alle har krav på et kulturelt tilbud, mener Stene.

  Kropper som bobler over av forventning

  Gruppesamlingene på mandager er for dem med størst bistandsbehov. Tirsdager er nivået høyere – hovedkoret øver inn én sang hver gang.

  Denne mandagen, i musikkrommet for voksne, er instruktør Monica Bentzon i ferd med å synge «Jeg gikk en tur på stien».

  Når refrenget endelig kommer, er deltagerne superklare for å være med på «Ko-ko, ko-ko, ko-ko, ko-ro, ko-ko. Ko-ko, ko-ko, ko-ko, ko-ro, ko-ko».

  Med et stort smil og en kropp som bobler over av forventning sitter Kari Laila Jensen (44) og hysjer på instruktør Monica Bentzon som hever stemmen under «Bjørnen sover». Bamsen som blir sendt rundt må nemlig ikke vekkes.

  Med et stort smil og en kropp som bobler over av forventning sitter Kari Laila Jensen (44) og hysjer på instruktør Monica Bentzon som hever stemmen under «Bjørnen sover». Bamsen som blir sendt rundt må nemlig ikke vekkes. Foto:

  Etterpå er det «Bjørnen sover». Mye kan formidles uten ord. Med et stort smil og en kropp som bobler over av forventning sitter Kari Laila Jensen (44) og hysjer på Monica når hun hever stemmen.

  Kosebamsen som blir sendt rundt, må ikke våkne. Kari Laila venter bare på at den sovende teddybjørnen skal komme til henne.

  Nina Elisabeth Røed (44) tar en svingom med instruktør Monica Bentzon.

  Nina Elisabeth Røed (44) tar en svingom med instruktør Monica Bentzon.

  En glede uansett

  I juniorgruppen, i musikkrommet på den andre siden av kafeen, sitter fem barn på rekke og rad. En av dem er Rachma Haj-Tajeb (11). I 2015 var hun med på «Tenn lys» under Ekkos julekonsert – siden da har hun sunget den i bilen hver mandag på vei til øvelse.

  Lørdag skal hun få synge det første verset alene under årets julekonsert i Østre Fredrikstad kirke.

  Rachma Haj-Tajeb (11) i rosa trøye har siden 2015 sunget på «Tenn Lys». Lørdag skal hun alene fremføre første verset under Ekkos julekonsert.

  Rachma Haj-Tajeb (11) i rosa trøye har siden 2015 sunget på «Tenn Lys». Lørdag skal hun alene fremføre første verset under Ekkos julekonsert. Foto:

  Rachma sliter imidlertid med språket, men musikkinstruktør Fredrik Gudim Eriksen er ikke bekymret. I fem år har han brukt mandags- og tirsdagskveldene sine på jobb på Ekkohuset.

  Så han vet at gleden til Rachma vil skinne gjennom uansett.   

  – Vi skal geleide Rachma gjennom det første verset. Musikk er helt klart berikende for elevene våre – vi hjelper dem til å få et uttrykk gjennom musikken, sier Eriksen.

  Musikkinstruktør Fredrik Gudim Eriksen sammen med keyboard-elev Julian Berndt-Eliassen (14).

  Musikkinstruktør Fredrik Gudim Eriksen sammen med keyboard-elev Julian Berndt-Eliassen (14). Foto:

  Lyd kan være skummelt

  – Lyd kan være skummelt for dem som er meget behovstrengende. Vår jobb blir å venne dem til musikk og lyd. Hovedoppgaven til Ekkohuset er glede og sosialt samspill, sier Solgaard.

  I mandagsgruppene er det struktur som skal læres. Alle må sitte på plassene sine. Ingen får lage lyder når instruktøren snakker. Og alle må ta hensyn til hverandre – og de må vente på tur. Det er mange av brukerne som etter hvert er klare for tirsdagsgruppen – der de samme reglene gjelder.

  Så når en mobil ringer under en sangøvelsen tirsdag kveld, får eieren streng beskjed om å skru av lyden.

  – Må ta dem på alvor

  Musikalsk leder på kulturhuset, Ola Skaare, kjører hver tirsdag fra Sandvika til Borgarveien 6 B. I snart 30 år har han jobbet med musikkundervisning for mennesker med bistandsbehov.

  Han har blant annet tidligere vært musikalsk ansvarlig ved Dissimilis Kultur- og Kompetansesenter. I dag er han nestleder i Pascal Norge - organisasjonen som har til formål  å lage helsefremmende kulturaktiviteter for alle.

  I tillegg til å jobbe i Norge, har Skaare startet musikktilbud for målgruppen i flere land. På Ekko har han vært i fem, seks år.

  – Det er mange som tenker at disse menneskene bare er søte og morsomme. Men det holder ikke. Vi må sette krav til dem, først da tar vi mennesker med funksjonsbegrensninger på alvor, sier Ole Skaare som er musikalsk leder på Ekko.

  – Det er mange som tenker at disse menneskene bare er søte og morsomme. Men det holder ikke. Vi må sette krav til dem, først da tar vi mennesker med funksjonsbegrensninger på alvor, sier Ole Skaare som er musikalsk leder på Ekko. Foto:

  – I tillegg foreleser jeg om tilrettelagt musikkopplæring. I dag er det et stort behov med opplæring med musikkinstruktør på dette området. Det er mange som tenker at disse menneskene bare er søte og morsomme. Men det holder ikke. Vi må sette krav til dem, først da tar vi mennesker med funksjonsbegrensninger på alvor, sier Skaare som ikke avslutter samtalen vår selv om en av deltagerne prøver å få kontakt med ham.

  I stedet fortsetter den musikalske lederen: 

  – Fremføringen skal ikke være bra fordi menneskene på scenen har en funksjonshemning. Det er prestasjonen som skal være god. Og musikk er en arena hvor personer med bistandsbehov ofte kan utfolde seg bra.

  Ekkohuset ønsker å drive større

  Kulturhuset Ekko er privat drevet, og brukerne betaler kontingent slik som på kulturskoler og idrettslag.

  – Ekko er babyen min, sier musikkpedagog Stine Solgård Stene.

  Hun ønsker seg blant annet et dagtilbud for babyer. Og hun vil drive større, men da trenger hun også offentlig støtte.

  I 2017 var budsjettet til Ekkohuset drøyt 800.000 kroner - en tredjedel var driftsstøtte fra kultur og miljøutvalget og helse og velferdsutvalget. I tillegg har kulturhuset en gunstig leieavtale med kommunen.

  – Vi hadde ikke klart oss uten alt dugnadsarbeidet og gaver fra frivillige organisasjoner, sier Stene

  Og legger til:

  – Jeg har store drømmer. Kommunen har for eksempel ikke noe eget tilbud til hjemmeboende. I dag er det bare musikkterapeut på sykehjemmene.

  – Et viktig sted for oss

  Foto:

  Andreas Pettersen (15) er i full gang med øvelse til årets julekonsert. Det er trommer som er blitt hans greie. Som sjuåring fikk han trommesett til jul, og i tre år nå har han vært en del av bandet på Ekkohuset som bistår koret.

  – Jeg spiller uten noter, jeg bruker rytmesansen min, smiler han.

  På mandager har han individuell tommeopplæring på Ekko og på tirsdager synger han i hovedkoret. Og når det er fritidsklubb på Ekkohuset annenhver fredag, er han som oftest å se.

  – Vi bruker mye tid her, sier mamma Trine Pettersen, som jobber dugnad i Ekko-kiosken.

  - Ekkohuset betyr mye for oss. Det er noen som spør om vi har flyttet inn, ler moren til Andrea - Trine Pettersen.

  - Ekkohuset betyr mye for oss. Det er noen som spør om vi har flyttet inn, ler moren til Andrea - Trine Pettersen. Foto:

  Kulturhuset Ekko

  • Kulturhuset Ekko har som mål å gi mennesker med bistandsbehov et utviklende fritidstilbud og et godt musikalsk miljø tilpasset medlemmene. Ekko ble grunnlagt i 2001.
  • Medlemmene er fra førskolealder til voksne. Hovedaktiviteten er musikk, med Sangkoret Ekko i spissen, med ca. 80 medlemmer.
  • De øvrige aktivitetene er delt inn i undergruppene; teatergruppe, fritidsklubb med egen fotballgruppe og støttegruppe.
  • I tillegg er det etablert en fotballgruppe og et «knøtteband» med undervisning i rytmeinstrumenter og teater.
  •  Kulturhuset Ekko er medlem av Pascal Norge som er et sentralt forbund som arbeider for å fremme kulturaktiviteter for mennesker med bistandsbehov. Kulturhuset Ekko fungerer i all hovedsak som møteplass for mennesker med bistandsbehov hvor sang, musikk og bevegelse brukes som samlende aktivitet.
  Send inn tekst og bilder «

  Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

  Artikkeltags