Gå til sidens hovedinnhold

Bryter ut i barnelyrikk

Artikkelen er over 15 år gammel

Vilde Bjerke får gjerne poetiske raptus når hun fremfører barnedikt av sine avdøde pappa André Bjerke for de små.

– Hei, jeg heter Vilde, sier Vilde Bjerke, artist, skuespiller og forfatter.
– Jeg kjenner en ilder som heter Vilde, svarer en pike i forsamlingen.
Og tilføyer: – Den er fæl til å bite!
– Jeg biter ikke, forsikrer den Vilde som fredag møter ungene i DoReMi barnehage på gamle Trosvik skole.
Lillehammer-damen reiser rundt i barnehager og skoler med en times forestilling som bygger på dikt av faren, André Bjerke (1918-1985).

Intimformat

– Mitt programopplegg er rettet mot mindre, intime sammenkomster, og skreddersys for anledningene med tekstvalg, musikk og sang, uttaler hun på sin hjemmeside.
Vilde Bjerke (45) har i mange år jobbet aktivt for å formidle sin pappas forfatterskap. Hun holder forestillinger, har gitt ut cd-er med André Bjerkes barnevers, samt skrevet boken "Du visste om et land – Om min far André Bjerke".
Den meget allsidige skribenten fra Oslo var også en populær forfatter for barn. Seks barnebøker med dikt og regler skrev Bjerke i sin tid. Hans spesialitet var fabelaktig humor og fantasifulle ordspill.

Skrevet til Vilde

Flere av Bjerkes mest kjente barnevers er skrevet nettopp til datteren.
I sin forestilling går hun tilbake til den tiden da faren var på alder med barnehagebarna på Trosvik. Tre år gammel kunne André Bjerke å skrive; en egenskap som medførte at han forfattet et brev til Gud, der pjokken fremførte et inderlig ønske om å få en lillebror.
Fem år gammel hadde André Bjerke bestemt seg for å bli forfatter.
Visse knep må Vilde bruke for å holde sitt publikums interesse fanget gjennom en time. Innledningsvis må alle reise seg og strekke på kroppen. Ungene får gynge med til Slaraffenland og Sluruffenlund, og synge med.

Ellevill mimikk

Artistens lealause mimikk og kroppsspråk blir møtt med hvin og latter fra salen. Når hun heller ut vann fra en mugge på gulvet, skotter ungene frydefullt bort på barnehagepersonalet. Vil staben gripe inn?
Men nei, dette er dagen da det er lov å søle vann. Iallfall så lenge Vilde Bjerke er på scenen, og serverer fantasisaft og -boller. Eller kaller frem en gammel alv i form av en dukke. Den tilhørte faren.
Ungene er med på notene. DoReMi består av tre barnehager som legger vekt på å stimulere barns evne for musikk og språk gjennom daglig undervisning og lek.
Estetiske fag, som dans, drama og forming står også sentralt i opplegget.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.