Bibliotektipset: Fem overkommelige klassikere

Bibliotekar Herdis Marie Ruud Hansen har en liste over fem overkommelige klassikere du kan lese.

Bibliotekar Herdis Marie Ruud Hansen har en liste over fem overkommelige klassikere du kan lese. Foto:

Av

Tenker du noen gang at du skulle ønske du hadde lest flere klassikere? Mye av den klassiske litteraturen kan virke tung og vanskelig, og for mange blir disse bøkene mye å bite over i en travel hverdag.

DEL

Innsendt  Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken tipser bibliotekar Herdis Marie Ruud Hansen om fem klassikere.

Her har jeg satt sammen en liste med fem overkommelige klassikere som du kan prøve deg på hvis du vil ta et lite dykk inn i den klassiske litteraturens verden.

«Tidsmaskinen» («The Time Machine») – H.G. Wells (1895)

Dette er en av de tidligste science fiction-romanene. Boken handler om en viktoriansk professor som finner opp en tidsmaskin, og denne bruker han til å reise langt inn i fremtiden. I året 802701 kommer han i kontakt med to veldig forskjellige folkeslag: de barnlige og fredfulle Eloiene og de skumle Morlockene, kannibalistiske vesener som bor under jorda.

Boken er kort, bare så vidt over hundre sider, spennende og tematiserer menneskets fremtid, utvikling og identitet på en interessant måte.

«Haiene» – Jens Bjørneboe (1974)

I «Haiene» tas leseren med på en reise om bord i barken «Neptun», der et mannskap er på vei fra Manila til Marseille. I båtens kjølvann svømmer det en gruppe haier, og disse får bli et dyrisk symbol på raseriet og grusomheten som etter hvert tar tak i mannskapet om bord.

Boken er en spennende og dramatisk sjøroman, en myte om det 20. århundret og en refleksjon over menneskesinnets uutgrunnelige dyp.

«Emma» – Jane Austen (1815)

Emma Woodhouse er vakker, intelligent og velstående. Hun får det for seg at hun skal leke Kirsten Giftekniv i sin omgangskrets, og dette gjør at både hun og nevnte omgangskrets havner i noen pinlige og ubehagelige situasjoner.

Austen er mye mer enn romantikk; bøkene hennes har fantastiske, fargerike karaktergallerier og er fulle av ironi. I «Emma», som i de fleste av Austens romaner, må hovedpersonen gjennomgå en personlig utvikling før hun kan finne sin lykke, og veien dit er full av humor som gjør boken artig og relativt lettbent.

«Den gamle mannen og havet» («The Old Man and the Sea») – Ernest Hemingway (1952)

Denne boken handler om den gamle fiskeren Santiago og hans intense kamp for livet med en enorm fisk. Fortellingens ramme er enkel, men utførelsen er mesterlig, og boken er regnet som en av Hemingways beste.

På knappe hundre sider, er «Den gamle mannen og havet» mer som en kortroman å regne, og Hemingway skriver i et oversiktlig, forståelig språk.

«Drep ikke en sangfugl» («To Kill a Mockingbird») – Harper Lee (1960)

Handlingen i denne boken utspiller seg i en liten sørstatsby i USA på 1930-tallet. Når en svart mann blir tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne, bestemmer sakfører Atticus Finch seg for å forsvare mannen i retten. Det er Atticus’ seks år gamle datter, Jean Louise, eller «Scout», som forteller, og leseren ser alt gjennom hennes øyne.

Boken tar opp temaer som raseforskjeller, kjønnsroller, klasse, mot og uskyldens død. Den er likevel full av varme og humor og er en veldig overkommelig klassiker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.