Gå til sidens hovedinnhold

Viser frem sin «ukjente» farfar Ole Sand

Artikkelen er over 5 år gammel

Visste du at Vebjørn Sands farfar Ole Sand var en meget talentfull tegner? Nå kan du se malerier fra fire generasjoner Sand på gigantutstillingen «Individets valg» på Hydrogenfabrikken.

– Dette blir den største utstillingen jeg noensinne har hatt i Fredrikstad. Hydrogenfabrikken er jo et fantastisk lokale. Det minner meg om kunsthallene i Brooklyn, sier Vebjørn Sand (49).

Fredag åpner han dørene til kunsthallen på Øra og publikum vil få se omkring 70 bilder – ikke bare fra Vebjørn Sands hånd.

Farfar jobbet på tønnefabrikken

Men også fra farfar Ole Sand, far Øivind Sand (80) og nevøen Håkon Sand (sønn av søsteren Ane) som bidrar med foto.

Særlig Ole Sand er et ubeskrevet blad for det store publikum. – Ole Sand var fabrikkarbeider på tønnefabrikken – ikke langt fra Hydrogenfabrikken der utstillingen skal være, forteller Vebjørn.

Han syklet på jobb fra Trosvik hver dag, men krydret tilværelsen med å skape bilder.

– Når du ser på bildene, ser du et stort talent. Det er ikke tvil om hvor kunstneråren til både pappa Øivind og vi barnebarna har sitt utspring, slår Vebjørn Sand fast.

Hans farfar gikk bort i 1990, men ville nok gledet seg stort over å se utstillingen bare et steinkast fra sin gamle arbeidsplass på Øra.

Fantastisk lokale

– Jeg ble ikke klar over Hydrogenfabrikkens fantastiske kvaliteter før jeg var der ute for noen uker siden, sier Vebjørn Sand.

Ved hjelp av Bjørnar Sedal, Galleri Jan og folkene på Hydrogenfabrikken har utstillingen blitt til på rekordtid.

– I format og størrelse blir denne på linje med den jeg hadde på Fineart på Tjuvholmen i Oslo, sier Vebjørn.

– Jeg vil vise flere av bildene i min krigsserie. Der jeg tar opp temaet om individets vanskelige valg. Om ondskapens banalitet, eksemplifisert gjennom situasjoner fra 2. verdenskrig. Der generalene møttes i idylliske omgivelser og med chablisglasset i hånd fattet avgjørelser som tok millioner av uskyldige liv.

Vebjørn Sand har i en lang periode behandlet dette temaet som opptar ham sterkt. Gjennom et impresjonistisk formspråk skildrer han både den overflatiske idyllen, men ser man nærmere på bildene aner man at ondskapen murrer under overflaten.

Fra krigen

– Den 2. verdenskrig er skildret rikt gjennom stor kunst. Både i film, litteratur og musikk.

– Men ikke så mye i billedkunst, påpeker Vebjørn som altså gjennom sine store bilder i «Krigsserien» råder bot på denne mangel i kunsthistorien.

Utstillingen på Hydrogenfabrikken på Øra varer frem til 25. oktober og det er en delvis salgsutstilling. Publikum vil få se flere av kunstnerens virkelig ruvende bilder.

- Det er viktig for meg å si at absolutt alle er hjertelig velkommen også på åpningen fredag. Det er ikke et lukket eksklusivt arrangement for inviterte, men åpent for alle sier Vebjørn.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.