Gå til sidens hovedinnhold

Fant Pål Engers lommebok etter tyveri av Vebjørn Sand-malerier

Artikkelen er over 5 år gammel

Bildekunstneren Pål Enger (48), som blant annet sto bak tyveriet av Edvard Munchs «Skrik» i 1994, er varetektsfengslet i fire uker for å ha stjålet flere Vebjørn Sand- og Pushwagner-bilder fra et galleri i Oslo.

Politiet begjærte ham varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag og fikk medhold i kravet.

– Han er siktet for tyverier fra galleriet Fineart på Filipstadkaia. De påstår det er blitt borte 19 forskjellige bilder av Vebjørn Sand, Bjarne Melgaard og Pushwagner. Han erkjenner å ha tatt fem verk av sistnevnte, sier Engers forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, til NTB.

48-åringen er siktet for grovt tyveri av kunst fra galleriet på Aker Brygge en gang mellom 10. og 11. desember.

Han er erkjenner delvis straffskyld. Retten viser til at Enger har forklart til politiet at han har solgt fire bilder av Pushwagners «Night Life» videre, men at han ikke tør å si hvem han har solgt dem videre til.

Dommerfullmektig Anders Orerød skriver i kjennelsen at det er svært sannsynlig at siktede vil begå nye og lignende lovbrudd, dersom han ikke holdes fengslet.

Fant lommeboka

Enger kom raskt i politiets søkelys da lommeboka hans ble funnet i galleriet.

– I motsetning til «Skrik» og «Madonna»-tyveriene, som var rimelig profesjonelt utført, så er ikke dette mye profesjonelt. Han har jo lagt igjen lommeboka med ID. Det virker ikke veldig godt planlagt uansett hva han har gjort, sier Feydt.

Politiet vil nå forsøke å finne ut om Enger også er ansvarlig for å ha tatt de 14 andre bildene.

I kjennelsen bemerkes det at aktor, politifullmektig Silje Anine Green fra Manglerud politistasjon, har opplyst at politiet ønsker å få påtaleavgjort saken raskt og at saken trolig kan være ferdig etterforsket innen et par fengslingsperioder.

– Makter ikke å avstå

Retten har også lagt vekt på at etterforskningen er i en innledende fase hvor det er behov for å foreta nærmere etterforskningsskritt, inkludert ransakelse av Engers tilholdssteder og gjennomgang av mobiltelefonen hans.

Videre mener Oslo tingrett at det er skjellig grunn til å mistenke Enger for å ha begått en rekke straffbare forhold siden mars 2015.

Hans forrige domfellelse var i Oslo tingrett 4. desember i år hvor han ble dømt til samfunnsstraff i 240 timer.

«På denne bakgrunn fremstår det for retten som han ikke makter å avstå fra kriminalitet», skriver Orerød.

Ikke frisk

Feydt sier at det var et kort fengslingsmøte med ham og aktor som parter. Enger var selv ikke til stede.

– Han er ganske dårlig. Vi har foreløpig sørget for at han får legebehandling og medisiner. Det vil vi følge opp, sier advokat Fridtjof Feydt.

Retten legger til grunn at Pål Enger får nødvendig og adekvat medisinsk oppfølgning under varetekten, tilgang til nødvendige legemidler som han er avhengig av og at han blir overført til ordinær varetektscelle. (©NTB)

Kommentarer til denne saken