17 kunstnere har verksted som blir en fortløpende utstilling

Spennden utstillingform: De skal lage mens de stiller ut. «Kutt ut» kan du tolke på flere måter. Seks av de 17 er her, fra venstre: Tor Lindrupsen, Arne Revheim, Hege Liseth, Anja Bjørshol, Tulle Ruth og Magne Rudjord.

Spennden utstillingform: De skal lage mens de stiller ut. «Kutt ut» kan du tolke på flere måter. Seks av de 17 er her, fra venstre: Tor Lindrupsen, Arne Revheim, Hege Liseth, Anja Bjørshol, Tulle Ruth og Magne Rudjord. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

17 lokale kunstnere skal skape mens de stiller ut. Lino-trykk er en av de enkleste grafiske uttrykkene, men trenger ikke bli uspennende av den grunn. Og ikke tro at det er lettvint.

DEL

Hvis du husker en skoletime med potet du laget mønster i, så glem det. Her snakker vi linoleum, og du må gjerne skru klokka tilbake mange år. Til den gamle typen du kunne male.

De har døpt utstillingen til «Kutt ut!». Og som invitasjonen sier: Det ropet kan være noe man roper når man får nyss om noe som er for godt til å være sant. Kanskje en FFK-seier, Trump har fått hjerneslag eller Plensa trekker seg fra Fredrikstad-prosjektet?

  • Oktober måned: Laila Kongevold stiller ut på Cicignon 

Eller som de 17 tenker mest på: De får anledning til å skjære i lino i 14 dager fra 2. desember, hele tiden med gode kollegaer i Fergestedsveiens hvite hus ved siden av Østfold Kunstsenter. Fargen legges på før høytrykkspressen flytter fargen til papiret.

Alt på tre uker

– Vi startet med et møte 11. november klokken 11 (11.11.11.00), og ble dag enige om å komme i gang. Siden da har vi i mer eller mindre grad produsert, mest her på huset, så det er ferskvare som henges opp, og henger denne helgen og fredag-lørdag-søndag neste helg. Og prisen trenger ikke skremme noen. Startprisen er på 500 kroner, så her kan alle skaffe seg et trykk i små serier, forklarer Hege Liseth, en av dem som holder i trådene sammen med Arne Revheim.

I kunstforeningens lokaler kan du plukke det bildet du vil ha, betale og ta det med deg hjem.

Hun minner om at der mange av kunstnerne som ikke er vant til å jobbe todimensjonalt, og Bibbi Børresen er en av dem som synes det er gøy å bli tatt litt ut av komfortsonen.

– Men jeg har jo tegnet en del, sier keramikeren.

To av rommene i Fergestedsveien skal være utstilling. I det tredje rommet skal de produseres fortløpende, for det er ikke alle som har fått unna like mye.

Dønn ærlig

Og essensen er altså den enkleste, og er helt naken, dønn ærlig og analog. Ikke noe kunstner-simsalabim via en dataskjerm! Med uttrykket Kutt ut, så kan du si at vi skjærer ut plass til lyset, for det er svart det går som bakgrunnsfarge, men vi ser ikke mørkt på det av den grunn, mener Liseth.

Du kutter mønster i en linoleumsplate, og så legger du på farge og trykker. Da har du et motiv. Og motivet kan gjentas 30–50 ganger i pressen. Opplagene er gjerne små fra 20 og oppover.

Kunstnerne møtes og jobber og så vises det frem for publikum. Enkelt og forhåpentligvis genialt.

Kunstnere som er med:

Tor Lindrupsen
Magne Rudjord
Tor-Magnus Lundeby
Laila Kongevold
Stefan Christiansen
Gerd Wevling Matre
Jens Stegger Ledaal
Elisabeth Mathisen
Kristin Romberg
Hege Liseth
Arne Revheim
Lina Meseke
Anja Bjørshol
Bibbi Børresen
Tulle Ruth Kofoed Jespersen
Inger Marie Torkildsen
Ann Kristin Aas

Artikkeltags