«Å, det er langt å gå, og hvem vet om vi kommer i mål ?» sang elevene. Og Trara har definitivt kommet i mål når det gjelder sangglede. Sjette-trinn skal endog delta i en stor landsomfattende Syngende skole - samling i Oslo den 4. mai.

– Syngende skole er en nasjonal satsing på sang rettet mot elever i grunnskolen. Og er et av programmene under «Krafttak for sang», sier Linn Thoresen og Vibeche Møklegaard som er to av lærerne som driver prosjektet på Trara.

Trara skole er en såkalt satsingsskole, og foreløpig den eneste skolen i Fredrikstad som er med på prosjektet blant 152 skoler over hele landet.

 

Hensikten er selvsagt å løfte sanggleden og sikre sangens plass i den norske skolehverdagen. Dersom prosjektet virker slik det skal, så vil dagens barn og unge bli kjent med og utvikle sin egen stemme, og få et felles repertoar de kan få eierskap til resten av livet.

– Sangen gir oss en felleskapsfølelse, sa rektor Morten Johnsen til 350 lydhøre elever i gymsalen.

Han påstod dessuten at Trara-elevene er spesielt gode på raskt å komme til ro i klasserommet. Før de begynner å synge da.

Flere av klassene var oppe og sang separat. Dessuten sang samtlige elever i et gigantisk kor som fikk veggene til å gjalle i gymsalen.

 

«Krafttak for sang» som er den overhengende paraplyen i prosjektet har en visjon om et mer syngende samfunn. Et samfunn der alle mennesker får del i sangen som kilde til glede, kreativitet, identitet, helse og egenutvikling.

Det hele er inspirert av det britiske «Sing Up» programmet som har vært meget vellykket.

Og alt begynner med oppvekst og skole. Derfor har «Krafttak for sang» etablert pilotprosjekter som syngende barnehager, syngende skoler, syngende kommuner og syngende eldreinstitusjoner.

Sangen skal følge oss gjennom livet.