Egil Hovland-festivalen inviterer til et møte med festivalkunstner Tor Lindrupsen i Domkirken, lørdag 20. oktober. Her vil Lindrupsens kunst gå i dialog med musikk og lyrikk. Inger Johanne Østby medvirker på tverrfløyte, Dan Rene Dahl på orgel,  Margrete Kvalbein danser, og Freddy Fjellheims leser dikt og tekster. I tillegg vil Tor Lindrupsen selv fortelle mer om sine kunstverk.

Smykket ut 20 norske kirker

Hva gjør kirkerommet med kunsten? Og hva gjør kunsten med kirkerommet? Tor Lindrupsen har vært gjennom spørsmålene utallige ganger. I mer enn 20 norske kirker finnes hans altertavler og annen utsmykning. 60-åringen har også bred erfaring fra bestillingskunst i en rekke offentlige rom. Nå skal han installere kunst i domkirken som skal vises under Egil Hovland-festivalen

Han er spent på reaksjonene.

– Jeg har valgt to høyst forskjellige verk. Som alltid er jeg spent på reaksjonene, men håper at de vil klinge sammen, sier Lindrupsen, omgitt av malerier, figurer, bøker, hefter og datautstyr.

Hender, ansikter og draperier

Installasjonene i Domkirken har fått titlene «Mørkeromsarbeid» og «Cargo/oppstandelse».

«Mørkeromsarbeid» er en fargesterk mosaikk som vil prege kirkerommet fra alle synsvinkler og fungere som en alternativ altertavle under arrangementene. Størrelsen er hele fem ganger fem meter. Motivene er bearbeidet renessansekunst. Her er hender, ansikter og draperier.

– Bildene fremstår både som negativer og positiver, som over- og undereksponeringer. Noen er knallrøde. De sistnevnte representerer det spesielle røde lyset som er i de gamle, tradisjonelle mørkerommene, sier kunstneren.

«Cargo/oppstandelse» blir å finne på høyre side like ved inngangen. Det er et middelalder-krusifiks i flere deler, med en åpnet trekasse. Lindrupsen er tilbakeholden med å tolke, men sier at verket reflekterer den kulturelle ballasten kristendommen utgjør i Europa.