Terningkast 2: Lyden av riff-la påmmfri

Kan vi også søke om å forlate Europa? Joey Tempest og John Norum tenker hardt på saken.

Kan vi også søke om å forlate Europa? Joey Tempest og John Norum tenker hardt på saken. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er tretti år siden svenske Europe fikk sitt internasjonale gjennombrudd med hit´en og albumet "The Final Countdown". Lørdag kveld slo Europe fast at musikken deres ikke har tålt tidens tann.

DEL

For oss nordmenn er det vanskelig å høre "The Final Countdown" uten å tenke på TV-serien "Lille Lørdag", der Bård Tufte Johansen og Harald Eia spilte to sørlandstullinger. Den mildt sagt pompøse fanfaren av en sang havner også ofte høyt på lister over tidenes verste pop/rock-sanger.

Da den avsluttet Europes sytti minutter lange show ble Tons of Rock raskt redusert til en liten lørdag. Den "planlagte" allsangen nådde aldri utenfor de nærmeste pårørende foran scena.

Noen rockuttrykk er så limt opp til zeitgeisten, samtidslyden, at den raskt høres passé ut. Europes keyboardsstinne pophardrock er nesten å betrakte som skolebokeksempel på akkurat slik over-salgbarhets-dato.

Etter å ha vært ute av sirkulasjon noen år, dukket vokalist Joey Tempest og gitarist John Norum opp på nytt med Europe i 2003, og har laget fem nye plater siden den gang. Den siste ble sogar produsert av en av verdens hippeste produsenter akkurat nå, Nashville-bosatte Dave Cobb. Mannen bak The Rival Sons og countryartistene Sturgill Simpson, Chris Stapleton og Jason Isbell.

Han har hjulpet Europe å rocke opp lyden sin en smule, noe som også kom til uttrykk på nye sanger fra plata "War of Kings". Men det ender kjapt i en spagat mellom en glatt popfortid og tyngde som uansett låter gammaldags, som i "Nothing to ya". 

Men Joey Tempest er fortsatt først og fremst Upplands Väsbys svar på Åge Sten Nilsen. Det blir mye mas om å "Rock the night" og å "Rock me a little more".

Det var vanskelig å ikke se symbolikken i at en stor trailer med påskriften "Rock´n´Roll Trucking" malt på sidene trillet sakte ut av "Place d´armes" da "The Final Countdown" hjallet.

Artikkeltags