Gå til sidens hovedinnhold

Terje Formoes historier er nå samlet på plate

Artikkelen er over 3 år gammel

– Du vet; Sabeltann kidnappet meg i 1989, og han slapp meg ikke løs igjen før i 2015. All tid gikk til ham. Nå har jeg oppdaget at verdenen ikke bare består av apekatter, og jeg har mye på hjertet, sier Terje Formoe.

Du finner neppe noen fengende singelhit på hans nye plate «Minnebrikker», men heller 12 historier fra Terje Formoes liv. Noen av minnebildene kan han hente frem når som helst.

– Det starter som oftest inne i meg, jeg kan mane hente frem bilder fra Onsøy-skjærgården, eller jeg kan gå turen fra Paul Holmsens vei til Skihytta, nær sagt i blinde, og skape tekstlinjer og bilder til minnebrikken min, forklarer han.

Hjelp fra Løvland

Nå er endelig platen fra Paris med strykpålegg fra Oslo i boks. Prosessen har tatt tid. Men platen har blitt som Formoe selv ønsker. Og tror du ikke at mannen som hjalp ham med den første platen i 1975, nå arrangerte strykerne på Paris-platen: Pete Knutsen. Ringen er på sett og vis sluttet. Men Formoe har også hatt drahjelp fra andre venner. Rolf Løvland har vært en slags mentor og lyttende medhjelper på «Minnebrikker».

 

Hyggelig i Paris

– Både Alf Emil Eik (produsent og medmusikant) og jeg har hatt andre ting å holde på med, så det har tatt sin tid. Faktisk ble det et såpass langt opphold at jeg i mellomtiden rakk å spille inn «Hjemvendt» i Gamlebyen hos Kyrre Fritzner.

– Men det var en glede å spille inn i Paris, med musikere fra øverste hylle. De har også satt et lite preg på innspillingen. Vi valgte også på denne innspillingen å eksperimentere lite grann med lydbildet, forklarer artisten.

Han satte pris på å bli kjent med dyktige franskmenn. De tok seg tid til lunsjer og gode samtaler på fortauene.

  • Her kan du høre singelen «Dobbel bunn» som Terje Formoe slapp 12. januar - det er spor sju på albumet «Minnebrikker» som slippes fredag 19. januar - saken fortsetter under videoen:

 

Travelt

Terje Formoe har nå to løp. Han blir ikke kvitt Kaptein Sabeltann, men rekker også å ha sin egen karrière. Så siste halvdel av 2017 var hektisk. For det skal turneres og nye animerte Sabeltann-filmer står på trappene. Pluss at Dyreparken i Kristiansand skal få et spøkelseshus – «Kaptein Sabeltanns mørkeste mareritt».

68-åringen har ikke tid til å sette seg ned, og 2. februar kommer han til Fredrikstad.

Lavmælt band

Bildene han skaper er det ikke mye partyfaktor over, det er langt mer en historiefortelling. Det er derfor han trives med å reise rundt med to gitarer og en bass, eller kanskje alene med gitar. Og publikummet bør kanskje ikke overstige 250. Da føler han en del av intimiteten blir borte på veien.

– Kan ikke det fort bli et ensformig lydbilde?

– Nei, vi har med mer enn to gitarer, og bassisten skal nok utfordres med å ta med en seks-strenget bass. Så vi skal nok makte å variere lydbildet. Men dette er jo musikk med mye visetradisjon i seg, uten at det låter 70-tallet. Men det er litt «back to basic», og da er det mer lavmælt og nakent. Jeg sitter ofte med kassegitaren når jeg skriver, påpeker artisten.

Han håper at han skal makte et album i året, for han føler en glede over å skrive musikk.

– Det er moro når du føler at tekst og musikk flyter sammen, og det du synger om kanskje treffer andre, at det betyr noe for dem. Jeg leter alltid etter noe personlig med rot i virkeligheten. Og siden vi er likere enn vi ofte tror, så kan det være at jeg treffer noe savn eller følelser, mener han.

Doser av byen

Og apropos følelser. Terje Formoe er ganske ofte i byen. Han er en hyppig hotellbruker, men tar gjerne med seg båten også. Han må ha noen doser av Fredrikstad i året.

– Jeg sier jeg skal hjem, og mener da Fredrikstad. Du glemmer ikke røttene, selv om jeg dro sørover da jeg var 19 år. Jeg må ha med meg en rusletur på brygga og treffe nye og gamle venner. Jeg må se noen fotballkamper, og det er ille hyggelig med en tur til Gamlebyen, kanskje med kafébesøk i lag med en hyggelig og dyktig Kyrre Fritzner, sier mannen som har solgt halvannen millioner plater og streames rundt ni millioner ganger i året.

Men da er det mer rocka musikk og mer uptempo med kapteinen som er karrièrens lokomotiv.

 

Kommentarer til denne saken