– Fredrikstad får mye kultur for pengene

Atle ottesen: Lederen for kultur og miljøutvalget kommenterer Telemarkforsknings årlige kulturundersøkelse  ARKIVFOTO:Erik Hagen

Atle ottesen: Lederen for kultur og miljøutvalget kommenterer Telemarkforsknings årlige kulturundersøkelse ARKIVFOTO:Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Selv om vi gjerne skulle ligget høyere i slike undersøkelser, så vil jeg hevde at Fredrikstad får veldig mye kultur ut av hver krone vi bevilger.

DEL

Dette sier den nye lederen for kultur og miljøutvalget i Fredrikstad kommune, Atle Ottesen.

Det er Telemarksforskning som igjen har offentliggjort sin årlige måling de beste og verste kulturkommunene i landet.

Råde på bunnen

Råde kommune har havnet på absolutt bunnplass i undersøkelsen som tar for seg samtlige av landets 428 kommuner.

Fredrikstad har dumpet ned fra 98. plass i 2013 til 123. plass i 2014. Kommunens budsjett for kultur, miljø og byutvikling i 2016 har en netto utgiftsramme på omkring 147 millioner kroner.

Undersøkelsen måler og vektet ti ulike parametere som antallet utøvende kunstnere i en kommune, kulturskoletilbudets omfang, kinotilbudet, scenekunsttilbudet, bibliotektilbudet, omfanget av sentrale kulturtildelinger, bruk av den kulturelle skolesekken og omfanget av frivillighet.

Rådes varaordfører Frederikke Stensrød (Frp) kritiserte undersøkelsen for å vektlegge bruk av offentlige midler til kultur i for sterk grad.

Fikk ikke fylkesscene

Atle Ottesen er inne på noe av det samme når han sier at dersom Fredrikstad hadde fått den nye fylkeskulturscenen til byen, så ville kommunen trolig scoret mye høyere i en slik undersøkelse.

– Jeg vil si at Fredrikstad får mye utøvende kultur for de pengene vi gir. Det har vært en tradisjon i Fredrikstad gjennom mange år at kommunen tar rollen som tilrettelegger og katalysator, sier han. – Det kan ofte være vel så viktig for den faktiske kulturutøvelsen, som å bevilge store summer over kulturbudsjettene, hevder Ottesen.

– Men vi vil nå øke kulturbudsjettene fremover, sier Ottesen som også legger til at han selvsagt ikke ville hatt noe imot å toppe Telemarkforsknings undersøkelse.

– De økonomiske realitetene er imidlertid slik de er. Men selv om Fredrikstad ligger ned e på en 123. plass i undersøkelsen så blir vi almennt oppfattet som en god kulturby, sier Ottesen.

Røros topper Telemarkforsknings undersøkelse i år. Tett fulgt av Ål, Nord Aurdal og Gloppen.

Moss best i Østfold

Blant de store byene finner vi Trondheim på 10. plass.

I Østfold kommer Moss best ut på en 71. plass, mens Hvaler er på 205. plass, Sarpsborg på 290. plass og altså Råde på en 428. plass.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken