Gå til sidens hovedinnhold

Firkantdrama med utroskap og kjærlighet kommer til Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Den moderne klassikeren «Closer», som er produseres av Østfold kulturutvikling, skal spilles på Blå Grotte. Mosseregissør Per-Olav Sørensen har med seg stjernelaget Nicolai Cleve Broch, Andrea Bræin Hovig, Anders Danielsen Lie og Ester Grenersen.

– Stykket handler om kjærlighet, løgn og utroskap, sier regissør Per-Olav Sørensen til Moss Avis.

Forestillingen hadde premiere 20. september under årets Nonstopfestival i Moss. Og frem til 14. oktober spilles den på Oslo Nye Teater – før det blir turne rundt om i landet. Onsdag 18. oktober settes derfor «Closer» opp på Blå Grotte.

Slik lyder anmeldelsene

Både Aftenposten, VG og Dagbladet har anmeldt Østfold Kulturutviklings utgave av «Closer».

Mest interessant er «Closer» når den viser følelser som strir mot følelser, skriver Dagbladets anmelder som gir terningkast fire.

Også VG gir terningkast fire. Og anmelderen skriver blant annet:

– «Closer» berører likevel noe som ikke har endret seg særlig de siste 20 årene. Det handler om det til tider strabasiøse samlivet mellom sex og kjærlighet; sett fra fire menneskers noe ulikt ståsted.

Aftenposten gir tre av seks prikker. Og anmelderen skriver blant annet:

– Fire gode skuespillere hater, elsker og sviker hverandre i en tragikomedie som dessverre er like irriterende som morsom.

Skulle bare spilles i fjorten dager..

– Da briten Patrick Marber skrev dette stykket i 1997, var planen at det skulle gå en fjorten dagers tid på et London teater, forklarer Per-Olav Sørensen.

Og legger til:

 – Men forestillingen ble en sensasjon og siden har dette stykket blitt oppført mange ganger på utallige scener over hele verden. Det tar opp de vanskelige spørsmålene om utroskap, lidenskap, løgner og kjærlighet – og det gjøres med en form for nådeløs humor, hvor man kan kjenne igjen seg selv. På denne måten fungerer stykket som et forstørrelsesglass på oss selv og vårt eget liv.

  • Saken fortsetter under videoen:

 

Romantisk komedie «gone wrong»

I «Closer» følger vi historien til to par og hvordan disse menneskenes skjebner veves sammen.

– På mange måter handler dette stykket om hvordan vi påfører hverandre skader og opptrer selvdestruktivt, sier Nicolai Cleve Broch til Moss Avis.

– Ja, forestillingen kan kanskje karakteriseres som romantisk komedie «gone wrong», poengterer Ester Grenersen.

Per-Olav Sørensen jobbet på Oslo Nye Teater da Closer hadde premiere i 1998. Da var det Kjetil Bang-Hansen som hadde regien.

Begjæret og sjalusien

– Jeg likte stykket da og muligens enda mer nå. Så da sjansen bød seg til å dykke ned i dette materialet sammen med fire fantastisk skuespiller, måtte jeg bare ta den, smiler Sørensen.

– Det spennende med denne historien er at her møter begjæret og sjalusien det rasjonelle. Det er her brytningene oppstår, presiserer Anders Danielsen Lie – som har sin teaterdebut med «Closer».

– I sum kan man vel si at stykket er humoristisk, tragisk og ubehagelig gjenkjennelig, understreker Andrea Bræin Hovig.

I 2004 ble «Closer» filmatisert. I hovedrollene var blant annet Julia Roberts og Jude Law.

 

Kommentarer til denne saken