Året er 1985. Madonna, Wham, a-ha og Duran Duran spilles på radioen. Og Norge vinner for første gang Eurovision Song Contest, takket være Bobbysocks' «La det swinge». Stian Thorbjørnsen har rukket å bli tre år. Gressvik har så smått begynt å forme ham. Slik alle lokalsamfunn gjør på sin unike måte. Og når Stian Thorbjørnsen står til konfirmasjon, er det en selvfølge å pynte seg med det han selv beskriver som en Gressvik-bunad.

– Jeg er en Gressvik-gutt. Da jeg konfirmerte meg, ønsket ikke mamma at jeg skulle ha dress – det hadde ikke vært meg. Så da jeg sto i Gressvik kirke, hadde jeg på meg Gressvik-bunaden – altså svart bukse, svart genser og svart skinnjakke, bruker Thorbjørnsen å si i intervjuer.

Veien fra helsvart konfirmant til hele Norges rølpeartist har vært lang. Og kontrastene mange. Han har, i tillegg til å være en del av duoen «Staysman & Lazz», vært yrkessoldat i Kosovo og Afghanistan, deltatt i MGP, hatt  programlederjobben på VG-lista-konserten på Rådhusplassen, kommet på 2. plass i «Skal vi danse» og røket ut rett før finalen i «Farmen kjendis». I tillegg har han skrevet en selvbiografi. For å nevne noe.

Og i flere år nå har Stian «Staysman» Thorbjørnsen drømt om å bli programleder.

  • Kommentaren fortsetter under videoen:

Her er en smakebit fra NRKs musikkquiz-serie «Ti på Topp».

Fredag fortjener Thorbjørnsen at mange setter seg foran tv-en, gjerne med en godt stekt pizza eller 18 wiener. For da debuterer han som programleder i NRKs nye satsing «10 på Topp». En musikkquiz-serie som skal gå frem til jul. Den første episoden tar for seg ti helt sykt store hits fra 1985, og ukens gjester er Einar Tørnquist, Synnøve Skarbø, Ingeborg Heldal og Jan Thomas. Thorbjørnsen har dermed gått fra Gressvik til Gullrekka!

Jeg har sett flere klipp fra to av programmene og jeg mener Thorbjørnsen er en riktig så god ambassadør for sitt Gressvik – og resten av Fredrikstad. Det er en polert utgave av Thorbjørnsen vi ser, fansen er jo vant til å se ham i baris (bar overkropp), men Fredrikstad-dialekten og det joviale smilet etterfulgt av den smittende latteren er der fortsatt. Han sier for eksempel «i kveld skal vi vælve oss i musikk fra 1999».

Det er en helproff Thorbjørnsen som kan sitt manus – men samtidig er så trygg at han tør å være seg selv innenfor rikskringkastingens stramme linjer. En slik spontanitet på tv er ikke nybegynnerflaks.

At en programleder bruker sin Fredrikstad-dialekt i beste sendetid på statskanalen, har vel knapt skjedd før. Om det er NRK som har kjøpt hele «Staysman-pakken» eller om det er Thorbjørnsen selv som har bestemt det, vet jeg ikke. Uansett; det fungerer.

Og Thorbjørnsen, som har reist land og strand rundt med sin rølpemusikk, vet nok at jåleri ikke fungerer på Bygde-Norge og brorparten av NRKs seerne. Forhåpentligvis klarer rølpeartisten å sjarmere resten av landet også. For denne fyren fra Gressvik, er det nemlig umulig å ikke like.

PS! Premièren på musikkquiz-serien «10 på Topp» vises på NRK fredag klokken 19.55