– Det blir iltre villsvin og blodtørstig gjerdesmettjakt ... men ingen «White Christmas»

En Nordsjøjul

En Nordsjøjul Foto:

Av

Ja, det er ingen tvil om at «En Nordsjøjul» – Trad Sessions årvisse julekonsert – er ulik de fleste andre julekonserter. Her glimrer julenissen med sitt fravær, «White Christmas» forbigås i stillhet, og den som venter på en avslutning med «Deilig er Jorden», venter forgjeves.

DEL

InnsendtDet blir iltre villsvin, blodtørstig gjerdesmettjakt og løsslupne julebukkbesøk ... Om repertoaret ikke akkurat er «mainstream», så er det tydelig at Fredrikstad-publikummet synes at julestemningen blir godt ivaretatt i Storsalen på St. Croix-huset. For mange er «Nordsjøjul» med sin unike blanding av høytid og latter, blitt en nærmest uunnværlig del av juleforberedelsene.

I de ti årene som «Nordsjøjul» har holdt på, har publikumstilstrømningen vært økende, slik at flere i fjor måtte avvises på grunn av plassmangel.

Setter opp ekstraforestilling

I år settes det derfor opp, i tillegg til den tradisjonelle konserten på fredagskvelden 6.12, en ekstraforestilling på lørdag formiddag (7.12). Dermed får man kombinert en annerledes julekonsert med litt helt alminnelig julehandel!

«En Nordsjøjul» begynte sitt liv for mange år siden som en slags familiekonsert med utgangspunkt i den norsk-engelske familien Øidvin Burgess sitt store repertoar av folkelige engelske julesanger. Dette er sanger som ofte er svært gamle og kan ha enten sekulært eller religiøst innhold. De når sjelden frem til konsertsalen, for ikke å si kirkerommet, og er oftest å høre på pub eller i festlig lag.

Tradisjon

Fra dette utgangspunktet har « En Nordsjøjul» vokst til å bli en musikalsk feiring av folkelige juletradisjoner fra begge sider av Nordsjøen – engelske, norske og svenske. Men «det familiære» utgangspunktet er fortsatt godt ivaretatt – konsertene berømmes for sin avslappede stemning og humoristiske innfall.

Årets Nordsjø-ensemble består av Richard Burgess, Marthe Øidvin Burgess, Miriam Øidvin Burgess, Kristin Carlsson, Jon Buer og Tore Lia. Også i år er svenske gjester med på å prege konserten: Jenny Gustafsson på fele, Anders Ådin på dreielire og gitar og Emma Johansson på diverse fløyter og sang.

Nordsjøjul-ensemblet gir seg ikke med de to konsertene i Fredrikstad. Helgen etter står Sverige for tur. Da blir det konserter i Strømstad og Munkedal.

Arrangementene i Fredrikstad er, som alle Trad Session-arrangementer, et samarbeid mellom Østfold musikkråd og St. Croix-huset og er støttet av Norsk kulturråd.


Artikkeltags