Øivind Johannessen er død

DØD: Øivind Johannessen, mest kjent som «Raymon», er død. Han ble 67 år gammel.

DØD: Øivind Johannessen, mest kjent som «Raymon», er død. Han ble 67 år gammel. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredrikstad har mistet en av byens aller største kulturpersonligheter. Øivind Johannessen (67), kanskje bedre kjent som «Raymon» og «King Kong», døde søndag. Helt frem til det siste sto han på scenen.

DEL

Øivind Johannessen har spilt i en rekke revyer, og er særlig kjent for sin tolkning av rollefiguren «Raymon» fra Fredrikstad, skapt av humoristen Ragnar Pedersen.

Helt frem til det siste sto Øivind Johannessen på scenen. 25. august spilte han opp til bryggedans sammen med Svein Finjarn på Fjeldberg Marina. I løpet av sommeren var han rundt på flere steder i distriktet med Øivind «King Kong» Johannessen med Jukebox.

Vokste opp i Gamlebyen

Øivind Johannessen så dagens lys i 1950, og var nest yngst av fire brødre. Familien vokste opp ved siden av Delikatessen i Gamlebyen. Han likte godt fiskekakene og -puddingene som ble stekt i nabogården.

– De var bælgo'e! Oppskriften til Jamissen var fra 1930-tallet, jeg handla mye der selv etter at jeg flyttet som 20-åring sa Johannessen i et intervju med FB i 2015.

Raymon-stemmen

På Gudeberg skole kunne lærerne stadig høre en tilgjort og litt naiv stemme med bred dialekt når de snudde ryggen til gamlebyguttens klasse.

– Det var der jeg brukte stemmen som i dag tilhører Raymon, lenge før revyskikkelsen var påtenkt. Jeg tror ikke lærerne skjønte hvem stemmen tilhørte, klassen sa i hvert fall ikke noe, smiler Johannessen og forteller at det var litt tilfeldig at Ragnar Joker hørte stemmen under en øvelse. Dermed var Raymon født.

Men det tok seks år før den riktige karakteren var der.

Det første hjemmet: – Her bodde jeg i 20 år,  og det er ikke så mye som er forandret, forteller Øivind Johannessen. – Vi farta rundt i Gamlebyen hele tia’, og  kom oss ikke hjem før ho’ mamma ropte oss inn om kvelden, sa Øivind Johannessen til FB i 2015.

Det første hjemmet: – Her bodde jeg i 20 år, og det er ikke så mye som er forandret, forteller Øivind Johannessen. – Vi farta rundt i Gamlebyen hele tia’, og kom oss ikke hjem før ho’ mamma ropte oss inn om kvelden, sa Øivind Johannessen til FB i 2015.

– Raymon lever i beste velgående. Han er cirka noen og førti, og kommer til å overleve meg, sa Johannessen i det samme featureintervjuet med FB.

Øivind Johannessen var en mann som var glad i farger.

– Jeg skal gå i sterke farger til jeg dævvær! sa han.

Ble lei seg

Etter folkeskolen ble det ett år på kokk og servitørlinja, han jobbet mange år på Jotun, og etter hvert drev han puben på Hawk.

– Du har en lang karrière bak deg. Har det kun vært oppturer, spurte FB i et intervju i 2015.

Nei, det er det aldri. Det verste for meg var Cats-konkursen, selvfølgelig, og rettssaken etter den.

– Men også det at fylkeskommunen skulle bruke 80 millioner på å fjerne Raymon-stempelet var vondt. Det såra meg, da slet jeg med å sove.

Justers ærespris

Det var Trond Kirkvaags fortjeneste at «Raymon» ble så godt kjent, Fredrikstad-figuren var med i hvert av Kirkevaags show som gikk på NRK.

Øivind Johannessen har siden 1996 vært medlem i revytrioen 3Kæll som har spilt over tusen forestillinger i Østfold. Gruppa har gitt ut CD-ene Kæll på disko i 2002 og 3Kæll på plate i 2003.

Johannesen medvirket også som skurk i den tredje serien med Brødrene Dal, Brødrene Dal og legenden om Atlant-is og gjorde også stemmen til Obelix i Asterix erobrer Amerika fra 1994.

Johannessen har siden 1970-tallet dessuten vært kjent, her lokalt, som Elvis-imitator under navnet «King Kong».

PS! Øivind «Raymon» Johannessen fikk Justers ærespris i 2004. Det er en av de høyeste utmerkelser som finnes innen revybransjen.

Artikkeltags