Gå til sidens hovedinnhold

Kulturhelg for HÅP: - Kan vi leve med en historie der vi sa nei til de syriske flyktningene?

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredrikstad-artisten Simon Walther var en av mange artister som frivillig stilte opp på veldedighetsarrangementet «Kulturhelg for HÅP» i Gamlebyen kulturhus denne helgen, for å gi sin støtte til flyktningene.

– Jeg ser de lider. Jeg ser familier rømme sine hjem. Og det påvirker meg, min kropp og sjel. Norge sier de skal ta imot 8.000 syrere over tre år. Det er for få. De trenger våre handlinger, ikke våre tårer. Vi må tenke på hva vi gjør nå, for kan vi virkelig leve med en historie der vi sa nei til de syriske flyktningene?, spør musikeren.

Trenger penger

Inntektene fra helgens arrangement går til den frivillige organisasjonen «Refugees Welcome to Østfold», som ble opprettet i Fredrikstad 30. august. Organisasjonen er tilknyttet flykningermottaket på Victoria hotell der 110 flyktninger per dags dato holder til.

 

«Refugees Welcome to Østfold» jobber for å gjøre hverdagen i Fredrikstad bedre for flyktninger.

– Vi bistår med alt de trenger hjelp til. Det kan være klær, leker, helseartikler, skyss til legevakta for dem som er syke, og så videre. Fram til nå har vi dekket dette av egen lomme, men vi ser nå at det ikke lenger strekker til og at vi trenger penger for å kunne hjelpe alle som kommer, forteller Eva Lotte Sandberg som jobber frivillig for organisasjonen.

Et samlet kulturliv

For 30 år siden da Afrika ble rammet av den største sultkatastrofen noensinne engasjerte en hel verden seg. Og som alltid når katastrofer rammer, var kulturfolket tidlig ute og viste sitt engasjement.

Det er de også denne gangen. Listen med bidragsytere og artister denne helgen er lang. Simon Walther, Læffen Band, Growndead, Bjørnar Spydevold, Morten Krogh, Alexander Hermansen, Odd Rene Andersen, Kokos, er bare noen av mange navn på plakaten.

Men minst like viktig som de kunstneriske innslagene er oppmøtet fra folket. Under åpningsdagen fredag, var det rundt 50 betalende tilstede. Blant dem en familie på tre, fra Sarpsborg.

 

- Det vi ser på tv er jo en tankevekker. Derfor mener vi det er viktig å kunne støtte opp litt når vi har mulighet. Og jeg synes det er bra at Norge tar i mot mange flyktninger, men vi har plass til enda fler enn antallet som er bestemt, sa Kine og Britt Slangsvold. som hadde med sønnen (til Kine) Oskar Mathias Slangsvold Trinborg (6,5).

Reiste fra kone og barn

Eva Lotte Sandberg intervjuet fire syriske flyktninger på scenen fredag kveld i Gamlebyen kulturhus. De hadde reist fra alt de eide, inkludert koner og barn.

Nå ber de norske myndigheter om hjelp til å gjennforene dem med sine familier.

 

- Vær så snill. Vi ber norske myndigheter. Hjelp oss å sikre våre familier. Hjelp oss med å hente våre koner og barn hit til Norge så vi kan starte et liv her. Vi er flinke. Vi er leger, lærere, ingeniører, og vi vil jobbe hardt, sa en av de fire flyktningene, som alle ønsket å være anonyme for at ikke deres familier skal få konsekvenser i hjemlandet.

Veien til Norge har vært lang og brutal. De har sett ting de aldri vil glemme. Folk som gråter, kaster opp, og barn som kastes på havet.

– Jeg så en kvinne kaste et barn på havet fordi den lille båten med 60 mennesker var for tung. Heldigvis var det noen som hjalp gutten, slik at han kom seg i land.

Hvor er deres familier. Deres kvinner og barn?, spurte Eva Lotte Sandberg videre de syriske flyktningene om.

– Vi har ikke penger til å reise gjennom hele Europa med hele familien. Vi har reist hit for våre familier. Og det er i tillegg livsfarlig for dem å gå utenfor husdøren i hjemmene sine. For der ute venter snikskyttere og bomber. Hvis jeg gikk ut da vi fortsatt bodde i Syria, risikerte jeg å dø. Men jeg måtte finne vann og mat til min familie. Nå har vi reist hit, for å starte på nytt, for å jobbe, og for å bringe familiene våre hit. Vi har fått en varm mottagelse i Norge alle sammen, så det lover godt, sa en av flyktningene som har tre barn hjemme i Syria.

Kommentarer til denne saken