Gå til sidens hovedinnhold

Danser Henriette Slorer: – Hvis jeg skulle velge mellom å få tilbake spiseforstyrrelsene eller dø, så vil jeg dø. Og det lurer jeg ikke på. Det ville vært en befrielse.

Av Hedda Romberg

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg var manisk opptatt av å danse. Jeg levde i en boble. En boble som het ballett. Inne i den bobla ble jeg veldig syk. Jeg fikk alvorlige spiseforstyrrelser.

Ordene kommer fra den pensjonerte ballettdanseren Henriette Slorer (43) fra Fredrikstad.

I en åpenhjertig dokumentar, laget av Glemmen-eleven Hedda Romberg, forteller Slorer om livet som danser.

Mange runddanser

– Jeg var manisk opptatt av å danse. Jeg levde i en boble. En boble som het ballett. Inne i den bobla ble jeg veldig syk. Jeg fikk alvorlige spiseforstyrrelser. Da begynte det en prosess, for å komme ut av sykdommen. Det tok mange år med mange runddanser. Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er i dag. Nå er jeg helt frisk, sier Slorer i dokumentaren.

Og fortsetter:

– En ting holder jeg fast ved: Hvis jeg skulle velge mellom å få tilbake spiseforstyrrelsene eller dø – så vil jeg dø. Og det lurer jeg ikke på. Det ville vært en befrielse.

Henriette Slorer

  • Henriette Slorer fra Fredrikstad er utdannet ved Den Norske Operas Ballettskole og Statens balletthøgskole. Senere har hun vært ansatt som aspirant ved Nasjonalballetten og har arbeidet frilans i Oslo bl.a. sammen med Lise Eger og Odd Johan Fritzøe og har medvirket i kortfilmen Exit av Marit Schade Ødegaard.
  • Fra 1996 ansatt i Carte Blanche.
  • Mottok Dansekritikerprisen 2002/2003 for sin medvirkning i Amanda Millers ballett Pretty Ugly.

 

- Helt ko-ko

Det er ikke slik at alle dansere får spiseforstyrrelser, men det er mange. Det er et ekstremt høyt fokus på kropp, og på hvordan du ser ut. Ikke hvordan du har det. Og så er det de store forskjellene med for eksempel at du skal være tynn samtidig som du både skal være veldig sterk og spretten. Du skal ha masse dynamikk, samtidig som du skal være kjempemyk, sterk og tynn. Det er helt ko-ko hele greia.

Skoleprosjekt

Hedda Romberg som har laget «Dans på alvor» var forberedt på å høre at danselivet var tøft.

 

– Det var enda hardere enn jeg trodde, sier Romberg

Hun går i andre klasse på medielinjen til Glemmen videregående skole. Skoleoppgaven klassen fikk var: Lag en dokumentar om en person som ikke blir hørt.

 – Vi fikk bruke totalt fem skoledager til prosjektet. I tillegg jobbet jeg på kvelden. Det var leksene de ukene prosjektet varte, sier Romberg.

Den seks minutter lange dokumentaren til Romberg er en av filmene fra Glemmen-elevene som skal vises under helgens Nordic Docs på Fredrikstad kino.

Se flere dokumentarer fra Glemmen-elever:

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.