Gå til sidens hovedinnhold

Trenger dugnadsfolk til Najaden på dagtid

Artikkelen er over 3 år gammel

Seilskuta Najaden har et akutt behov for dugnadsinnsats. Det vil Alexander Hermansen gjøre noe med.

Artisten og «trebåtkællen», som også er styremedlem i foreningen Fullriggeren Najaden, ruster nå til dugnadsinnsats på dagtid.

Fire timer

– Det finnes sikkert mange friske og raske pensjonister der ute som har lyst til å ta i et tak. Vi drar i gang den første dagøkten torsdag 12. oktober. Vi starter klokken 10 og holder på i fire timer, og slik blir det hver torsdag fremover.

– Er dugnaden forbeholdt pensjonister?

– Nei, på ingen måte. Alle som har fri på dagtid er hjertelig velkommen. Det blir nok å henge fingrene i. Klarer vi å samle 20–25 personer vil jeg være kjempefornøyd.

– Hva skal de gjøre?

– Det skal skrapes, vaskes, males og snekres. I tillegg til annet tradisjonelt dugnadsarbeid som hører med i en trebåt. Men det er også rom for dem som ønsker andre oppgaver.

Vil ha frem kobberet

– Er det noe konkret du sikter til?

– Vi har et svartmalt ankerspill på dekket. Under det svarte befinner det seg kobber. Det ønsker vi å få frem i dagen, det må bare pusses ned først.

Nesten like viktig som dugnaden, er det sosiale fellesskapet.

– Vi ønsker å skape en trivelig møteplass hvor samhold og tilhørighet er viktige ingredienser, sier Hermansen.

Siden verdens nest minste fullrigger klappet til kai på Isegran for drøyt tre år siden, har det vært utført veldig mange dugnadstimer.

Dugnad avgjørende

– Prosjektet Najaden er helt og holdent tuftet på dugnad. Vi klarer oss ikke uten. Vi har en hårete ambisjon om å kaste loss og seile skuta i år 2032. Da er det etter planen Tall Ships Races i Fredrikstad, sier Hermansen.

– Det er stund siden hun sist var seilingsdyktig?

– Skuta har ikke seilt siden 1938.

Najaden er en av tre fullriggere som fortsatt eksisterer i Norge. De to øvrige er Christian Radich og Sørlandet. Statsraad Lehmkuhl, som har Bergen som base, er en bark.

Najaden var i en årrekke museumsbåt i Halmstad i Sverige. Da en gjeng maritimt interesserte mennesker fra Fredrikstad for drøyt tre år siden kjøpte skuta for 300.000 kroner og fikk den tauet til Fredrikstad, skapte det sterke reaksjoner i den svenske kommunen.

- Vi har fortsatt stor tro på prosjektet, men vi er nødt til å se det i langt perspektiv, i dette tilfellet 15 år, sier Alexander Hermansen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.