Gå til sidens hovedinnhold

Sangen som kom frem fra mørket etter 34 år

Artikkelen er over 4 år gammel

Albumet «Unsongs» kom i 2016, med 12 forbudte sanger. Pål Moddi Knutsen skal snakke med komponist Richard Burgess om hva en sang kan bety for verden på Litteraturhuset 17. oktober. For sangen var egentlig glemt i Onsøy.

I dag, 35 år etter at Burgess skrev sangen til Birgitte Grimstad, er den fortsatt borte hos komponisten. Den ble borte på veien et sted, og han har bare et minne av at han brukte den som en slags byssan lull for barna da de var små.

Men nå finnes den på platen til Knutsen. Og det ble en tydelig og sterk strek fra hva Grimstad opplevde i Israel i 1982 – til hva en spillejobb i Israel gjorde med Moddi i 2014.

Begge artistene ble utsatte for press om å ikke synge en sang. Og begge nølte med å plassere seg i en betent konflikt. Det endte med at begge unnlot å spille sangen som noen var så voldsomt opptatte av.

Grimstad fikk beskjed om at Norges ambassadør ville reise seg og gå i protest hvis hun sang den.

Full analyse

– Skriver du en sang med tekst om kjærlighet og smerte kan du slippe unna med hva som helst og gjerne tjene penger på det. Skriver du en sang, slik som jeg gjorde om den modige obersten Eli Geva, da er det trøbbel og det skal analyseres i hjel med kritiske spørsmål, mener Burgess med et sukk.

– Hva var bakgrunnen?

– Birgitte var invitert til Israel, og hun ba meg skrive en sang til henne. Jeg skrev en låt som var som en god gammel engelsk folkeballade, den som forteller en historie. Men det falt altså ikke godt ut at jeg var sa noe hyggelig om tidenes yngste israelske oberst som nektet å kjøre inn med sine tropper i Beirut da byen ble angrepet.

Moddi fikk altså oppdage hvor politisk brennbar en sang kan være. Dette ble starten på hans egen reise ut i verden.

Verden rundt

Han har vært verden rundt og snakket med dem som har vært kneblet, fengslet eller i ytterste konsekvens sett noen blitt drept.

– Vi trodde nok den gangen at en sang kunne forandre verden. men så enkelt er det ikke. Men jeg oppfatter Moddi som en kar som står for det han gjør, og han er reflektert, og god til å snakke for seg. Så jeg får bare sørge for å dytte ham i riktig retning, humrer Burgess.

Platen inneholder blant annet musikk fra Kate Bush som sang om Gulfkrigen 1990-91, men også om sanger fra Israel, Libanon, Russland (Pussy Riot), Chile, Mexico, Vietnam og altså Norge.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.