Hedrer Nilsen-gitaren på Litteraturhuset

Øivin Fjeld har gjort en original Nilsen-gitar spillbar, og ser frem i mot å vise dens særegne lydkraft til publikum lørdag.

Øivin Fjeld har gjort en original Nilsen-gitar spillbar, og ser frem i mot å vise dens særegne lydkraft til publikum lørdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For første gang på femti år, skal en Nilsen-gitar endelig brukes på scenen igjen. Byens egen gitarlegende Øivin Fjeld har gjort et av de gamle klenodiene spillbare, og gleder seg stort til få vist fram «treplankens» kvaliteter under lørdagens arrangement.

DEL

For andre året på rad inviterer Litteraturhuset til «Gitarfest». Et populært arrangement for musikkelskere - hvor gitaren står i sentrum. Kvelden ledes av konferansier og kjendisadvokat Harald Otterstad, med mange likhetstrekk til Odd Grythes sceneoppsett under «Husker du», og «På direkten».

Stjernespekket aften

Lokale gitarhelter som Jon Pettersen, Sven Lundestad, Bjørn «Krisa» Kristiansen og Rockheim Hall of Fame-innlemmede Svein Finjarn kommer lørdag til å dele scenen med den 21 år gamle supergitaristen fra Spydeberg, Magnus Berg.

Supertalentet Magnus Berg (21) er spådd en stor fremtid. Lørdag gjester han Litteraturhuset sammen med flere av fylkets største gitarister.

Supertalentet Magnus Berg (21) er spådd en stor fremtid. Lørdag gjester han Litteraturhuset sammen med flere av fylkets største gitarister. Foto:

Den verdenskjente perkusjonisten Paolo Jazzo Vinaccia, og vår egen superbassist Rino Johannessen skal også gi fra seg lyd denne kvelden - sammen med Harald Otterstad som også blir å høre bak klaveret.

Kveldens hovedgjest

Kveldens hovedgjest er derimot en Sarpsborg-oppfunnet mahoganygitar, konstruert og produsert av Nils Robert Nilsen fra 1947-1952 på Greåker. Et klenodium Fredrikstads egen gitarmaker Øivin Fjeld gleder seg stort til å få vist fram.

En gammel, svensk Nilsen-annonse fra 1949.

En gammel, svensk Nilsen-annonse fra 1949. Foto:

– Dette er kulturhistorisk! Den har ikke blitt spilt på foran et publikum på mist 50 år. Gitaren har et helt unikt mikrofonsystem som ingen andre gitarer i verden har, og ikke minst har den sitt særegne utseende som er slående likt Fenders Telecaster - en gitar som først kom ut to år senere enn Nilsens kreasjon, i 1949.

Jeg gleder meg som en unge. Dette blir bælmoro!

Perry Olsen, Programansvarlig ved Litteraturhuset

Helt tilfeldig

Fjelds møte med Nilsens gitar var en ren tilfeldighet. Tilbake i begynnelsen av 80-tallet kom en ung nabogutt bort til ham, og lurte på om han var interessert i bytte gitar.

– Jeg syntes synd på ham. Gitaren er ikke veldig spillbar. Den er ganske knotete, så jeg ga ham en av mine gitarer i bytte. På det tidspunktet visste jeg ingenting om Nilsen sin gitar, før jeg begynte å undersøke litt. Helt siden den gang har jeg vært hodestups fascinert i denne banebryteren!

Den norske gitarlegenden, Robert Normann var frontperson for Nilsens enestående gitar.

Den norske gitarlegenden, Robert Normann var frontperson for Nilsens enestående gitar. Foto:

En sjelden gitar

Nilsens gitar ble først lansert i 1947, og produserte opp rundt 500 eksemplarer gjennom de neste fem årene. I dag vet Fjeld kun om i underkant av ti gjenværende utgaver av instrumentet han beskriver som «treplanken med eksepsjonell lyd».

Sommeren 2015 var Fjeld i Kansas. Under besøket ble det vist en så stor interesse for «planken» han hadde med seg, at han dro hjem med tom gitarkoffert. Selv om han på forhånd hadde bestemt seg for å ikke selge den.

En annen Nilsen-gitar står utstilt hos Rockheim i Trondheim, mens de gjenværende eies av spesielt interesserte i faget. Den særegne gitaren er definitivt et yndet samlerobjekt verden over. 

– Jeg håper alle musikkinteresserte har lyst til å dele denne spesielle kvelden med oss, forteller Fjeld.

«Gitarprek»

Lørdagens arrangement på Litteraturhuset kan kanskje minne mye om Eric Claptons «Crossroads»-konsertserie, og kommer til å preges av Nilsen-gitaren, gamle skrøner fra musikernes liv, og selvfølgelig mye imponerende gitarspill.

– Fjorårets «Gitarprek»-suksess med noen av fylkets største gitarister, leverte så godt at det bare måtte bli en gjentakelse hos oss på Litteraturhuset. Som publikummer, blir det å få lov til å være flue på veggen under en slik kveld med prek og spontan jam fra noen av Norges flinkeste gitarister, litt av en opplevelse, legger en storfornøyd programansvarlig Perry Olsen til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.