Gå til sidens hovedinnhold

Plateklar Morten Holm Pettersen

Morten Holm Pettersen spilte for et fullsatt Tangen Kro lørdag kveld

Artikkelen er over 4 år gammel

Musikken hjalp ham ut av 13 år med sykdom. Nå er Morten Holm Pettersen (55) fra Kråkerøy ute med sitt sjette album.

Morten Holm Pettersen har gitt ut seks album – to på engelsk og fire på morsmålet. Hans siste utgivelse er navngitt «Blanke ark og nye støvler».

– Som tittel på albumet, var det litt sånn jeg opplevde det et par år tilbake. Jeg fikk et nytt liv og en sjanse til å starte på nytt igjen, forklarer han.

Pettersen sitter ved et bord på Tangen Kro, på tuppen av Kråkerøy, der fergen tidligere gikk over til Hvaler. Om litt skal han spille sine rolige viser for et fullsatt lokale.

Les også: Svensk toppband klar for Idyllfestivalen 2017

– Når du har vært igjennom en del ting, ser du bedre de små tingene i hverdagen. Samtidig, når kommer du inn i samfunnet igjen og lever mer normalt, tar du det litt forgitt igjen, sier han.

Rammet av sykdom

Det er nå 30 år siden at han ble forgiftet på en treningsleir, og ble rammet av den mystiske sykdommen ME. Dette gjorde ham sengeliggende i mange år.

– Jeg hadde store plager, og situasjonen min var usikker. Musikken var den viktigste grunnen til at jeg klarte å gripe tak og holde meg fast, forklarer Pettersen.

Sykdommen gjorde at han ikke hadde krefter til å bevege seg. I tillegg var han sensitiv for både lyd og lys. Det ble mange år i mørket og i det uvisse, og musikken ble et lyspunkt.

– Jeg vet ikke om jeg hadde kommet meg videre om jeg ikke hadde hatt musikken, utdyper sangeren.

Ny lyd

Pettersen lagde musikk før han begynte å synge selv. Han sto for tekst og melodi, deretter fikk han hjelp av lokale sangere som bidro til at sangene ble til liv. Han fikk med seg blant annet Bjørnar Spydevold, Åge Sten Nilsen og Stian Joneid. I 1998 fikk han tilsendt en demo med egne sanger på.

– Jeg kunne ingenting om musikk. Jeg holdt takten med en linjal og lagde melodier. Det ble til at lokale artister brukte mine sanger til å lage et album, forklarer han.

Les også: Dagbladet hyller Hagerups julekalender

Tittelen på albumet, «Blanke ark og nye støvler», sikter også til at lyden denne gangen er litt annerledes.Han har fått med seg flere musikere, deriblant Freddy Holm som spiller med Henning Kvitnes. På komp har han fått med seg Ole Petter Hansen Chylie og Rino Johannessen, henholdsvis på trommer og bass.

– Freddy behersker 17 instrumenter, og legger til mer lyd der det trengs. Dermed har det blitt en litt annen stil, mer slik jeg har lengtet etter, sier han.

Bakrus uten alkohol

Pettersen sier selv at han nå har et fungerende liv. Helt enkelt er det likevel ikke. Dagen etter en konsert må han slappe av.

– Det tar på. Jeg blir rett og slett i bakrus uten alkohol, forklarer han.

55-åringen er ute i naturen og padler kajakk et par ganger i uken.

– Jeg prøver å ikke fokusere på sykdommen. Det fungerer fint, og jeg har et godt liv. Når jeg i tillegg kan holde på med musikk, så er jeg fornøyd.

Kommentarer til denne saken