Til tross for at jubileumsåret snart er på hell, betyr det på ingen måte at moroa er over enda.

Les også: Borge Musikkorps får ny musikk i 2017

29. oktober inviterer nemlig Borge Musikkorps til jubileumskonsert i byens musikalske storstue, Blå Grotte.

Under konserten er det blant annet duket for urfremførelsen av Torstein Aagaard-Nilsens bestillingsverk, «Labyrinth for Symphonic Band».

Tirsdag var komponisten til stede under Borge Musikkorps sin øvelse på Blå Grotte, og fikk høre verket sitt fremført i sin helhet for første gang.

Les også: Odd René skal rocke Grotta

Sammensatt verk

Siden august har korpset jobbet nitid for å lære seg det storslåtte verket, og komponisten selv innrømmer at dette langt ifra et det enkleste verket å øve inn.

– Det har gått med mye tid til research under mitt arbeid med dette stykket siden jeg begynte tidlig i vinter. Borge Musikkorps ønsket at verket skulle bære preg av musikk spilt i Fredrikstad gjennom de siste 450 årene. Min jobb har da vært å kle stykket i en klanglig drank som både reflekterer dette, samt mitt kunstneriske uttrykk, forteller Aagaard-Nilsen.

Rett etter første gjennomkjøring foran komponisten, er han selv klar i sin tale.

– Ingen får fred i dette stykket, virkelig ingen, legger han humoristisk til.

Les også: Herrene som lytter til flygelet

Utfordrer korpset

Borge Musikkorps' dirigent, Frode Amundsen er full av lovord for det rykende ferske bestillingsverket, men legger ikke skjul på at det er svært krevende.

– «Labyrinth» er et veldig interessant verk å jobbe med, men det utfordrer korpset så til de grader, forteller Amundsen.

Ikke nok med at verket inneholder deler av signaler kjent fra blant annet kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704, men komponisten har også lagt inn flere morse-koder mellom notene.

– Det stemmer. Navnet Borge Musikkorps og Fredrikstads stiftelsesdato er blant morsekodene som er flettet inn i stykket, legger Aagaard-Nilsen til.

Les også: Manstad-poeten Casper Lugg tildeles forfatterpris

Gjestesolist

Hans Andreas Kjølberg kommer også til å gjeste konserten – som solist på eufonium.

Kjølberg skal fremføre «Concertino for eufonium and symphonic Band», av den velrespekterte og lokale komponisten, Trygve Madsen.

Les også: Kammerfest til frokost og på safari

Skal delta i NM i Janitsjar

Verket skal også fremføres av Borge Musikkorps under NM i Janitsjar i Trondheim neste vår.

– Det blir utrolig spennende. Verkets komplekse oppbygning har også tatt hensyn til kravene for å delta i NM, i tillegg til å være et jubileumsverk, avslutter Aagaard-Nilsen.

Les også: Flygelglede i Domkirken

Ved siden av urfremførelsen av hovedverket, kommer korpset også til å fremføre Egil Hovlands to skreddersydde stykker for korps, «Festival Overture» og «Fanfare og Korall», samt Sigurd Sjøbergs «Norsk Frihetsmarsj», Frank Nordenstens «Please Shut Up!», og Anniken Paulsens «Fanfare til Fredrikstad».