Månetur for rapkomet

Til fredrikstad: Ivan Ave.Foto: Henrik Vinje Pedersen

Til fredrikstad: Ivan Ave.Foto: Henrik Vinje Pedersen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ivan Ave har nettopp lagt bak seg en travel europaturné. Nå står Halvmånen i Gamlebyen på timeplanen til rapkometen.

DEL

I flere år har Ivan Ave (27) blitt omtalt som «Norges store raphemmelighet» blant norske musikkjournalister. Fredag spiller han på den nyoppstartede musikkfestivalen Halvmånen i Gamlebyen. Når den tilbakelente rapperen står på scenen, har han nettopp gjennomført en omfattende europaturné. Den beskrives som intens, men lærerik.

– Det var nytt for meg å ha konsert i 20 byer på en måned. Men i ettertid er det bare deilig å ha gjennomført, og tenke tilbake på alle kveldene og alle rommene, alle møtene mellom musikken vår og folkene som var der for å ha det gøy, sier artisten.

Lyver ikke

I februar ble debutalbumet «Helping Hands» utgitt på tyske Jakarta Records, produsert av Stone Throw Records-signerte Mndsgn. Hypen begynte i 2013 med «Breathe EP». Den gang fikk ordsmeden terningkast fem i Fredriksstad Blad, VG og NRK P3. Ivan Ave er også den første norske rapperen som har fått musikken sin på et tv-spill, nemlig «NBA Live 16».

– Fokuset mitt ligger alltid på neste prosjekt, på å lage musikk jeg tror på, og som utfordrer meg selv til å uttrykke meg på nye måter. Jeg er smått i gang med neste album, som nok også vil innebære å reise et par ganger til LA, røper han.

Helt siden rapperen ble Ukas Urørt for åtte år siden i duoen Afeeliated, har han konsekvent takket nei til premisser og snarveier. Ingenting er annerledes nå.

– Jeg har vært innom prosjekter der jeg har følt på at jeg har gått på akkord med min egen smak, og det føles så feil. Det er som å lyve til en venn, sier han.

Ivan Ave

Heter Eivind Øygarden, med artistnavnet Ivan Ave.

Født i Rjukan i 1988. Oppvokst i Vinje og Sandnes. Bor i Oslo.

Ble signert på tyske Jakarta Records i 2014. Samarbeider med den amerikanske produsenten Mndsgn (Stones Throw Records) og norske Fredfades.

Er en del av den kreative vennegjengen som har tatt navnet Mutual Intensions.

Debutalbumet «Helping Hands» ble utgitt i februar.

Spiller på Halvmånen fredag 25. mars.

Nett. Facebook.com/ivanave

Storheter

Ave, med døpenavnet Eivind Øygarden, vokste opp i Vinje i Telemark, en liten kommune som er mest kjent for litterære storheter som Tarjei Vesaas og Aasmund Olavsson Vinje. Hans tre søstre var alle elever ved musikklinjen. Rapperen var den eneste som nektet – samt den eneste som i dag driver seriøst med musikk.

– Det er sikkert derfor jeg driver med rap, for det kan ingen egentlig lære deg, sier han en anelse tilfreds.

Kritikerfavorittene Fjorden Baby!, indiebandet Great News og svenskene i Pale Honey er blant artistene på Halvmånen. Festivalen går av stabelen torsdag 24. og fredag 25. mars på Kulturhuset i Gamlebyen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken