Jorun Marie Kvernberg og Gabriel Fliflet til Trad Session

Fredag gjester Jorun Marie Kvernberg og Gabriel Fliflet Fredrikstad.

Fredag gjester Jorun Marie Kvernberg og Gabriel Fliflet Fredrikstad. Foto:

Av
DEL

InnsendtJorun Marie Kvernberg og Gabriel Fliflet, som gjester Trad Session (St. Croix-husets månedlige forum for tradisjonsmusikk) førstkommende fredag, har lange merittlister hver for seg. Som duo har de fått anmelderne til å hente frem superlativene: «Kvelden var fullspekket med glede og fantastiske prestasjoner, høydepunkt etter høydepunkt», skrev for eksempel Rana Blad. ”

«De behersker sin kunst til fulle», istemte Herøyfjerdingen.

Gabriel Fliflet har gjestet er en fargerik musiker og musikkmaker med trekkspill som hovedinstrument og med lang fartstid innen en rekke ulike former for folkemusikk. Han ble kåret til Årets folkemusiker i 2011. Jorun Marie Kvernberg spiller fele, hardingfele og harpeleik og er en av landets beste folkemusikere. Hun har vunnet Spelmannsprisen to ganger og er den eneste som har vunnet den ærerike "Edvard-prisen" for komponering i genren folkemusikk.

Gabriel og Jorun Marie renner over av spilleglede - både når musikken topper seg i høyspente kraftutladninger og når den flyter stille og poetisk. De følger hverandre tett, både med underfundige smil og brede glis! Når tiden er moden, bryter de ut i sang.

Publikum får høre deilige folketoner som har tålt tidens gang, men aller mest ny musikk laget av musikerne selv. Jorun Marie Kvernbergs musikk er preget av hennes oppvekst sentralt i spelmannsmiljøet i Romsdal. Her er luftige viser med plass til vemod og uventede svinger. Her er feleslåtter med mye harpiks og mange glade knips. Gabriel Fliflets musikk er melodiøs, men med et eget tonalt særpreg; du kan spore toner og rytmer fra både Hellas og Hardanger, finske skoger og nordsjøkyster.

Konserten er støttet av Norsk Musikkråd, og det er ingen grunn til å haste seg hjem etter konsertslutt. Da blir det, tradisjonen tro, en jamsession med byens egne folkemusikanter. Og kjenner vi kveldens hovedartister rett, så motstår de ikke fristelsen til å slenge seg med.

Artikkeltags