I kveld er Rania Maktabi på Lindmo

- Det var stas å være på Lindmo-show.  Vi ble tatt imot som stjerner, forteller  Rania Maktabi.

- Det var stas å være på Lindmo-show.  Vi ble tatt imot som stjerner, forteller Rania Maktabi. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Rania Maktabi er med som tolk når Anne Lindmo inviterer til samtale rundt den Oscarnominerte libanesiske filmen «Kapernaum»

DEL

MIN KULTUR Hovedrollen i «Kapernaum» spilles av Zain Al Rafeea, en ung gutt som var flyktning da filmen ble spilt inn, men som nå bor i Norge. Han forteller sin egen historie i fredagens Lindmo – med Rania Maktabi fra Fredrikstad som tolk.

På rød løper

– Det var stas å være på Lindmo-show. Vi ble tatt imot som stjerner. «Vi» besto av Zain al-Rafeea, pappa Ali, Nille Stormoen fra Arthaus og meg som tolk. En halv time i sminkestolen før sending. Det var stas. Alt det for tre sekunder av berømmelse, ler Rania Maktabi.

Temaet hos Lindmo er Zain (14) sine opplevelser fra å være gategutt til den røde løper i Cannes sommeren 2018 da Kapernaums regissør, Nadine Labaki, mottok juryens pris.

  • Her kan du se et klipp fra filmen – innlegget fortsetter under videoen:

– Jeg hadde allerede truffet Zain på førpremièren på Gimle Kino i Oslo. Da introduserte jeg filmen i kraft av å være forsker på krig og konflikt i Midtøsten ved Høgskolen i Østfold. Filmen «Kapernaum» tar opp mange tråder som har med flukt, migrasjon og barns situasjon i konfliktsoner. På morsdagen anbefaler jeg at alle tar med sin mor og ser filmen. En perfekt morsgave. Filmen er laget av Libanons store stjerneregissør, Nadine Labaki, kvinnen bak «Karamel» som gjorde sukses for noe år siden. En annen bærende hovedrolle er den eritreiske fremmedarbeideren, spilt av Yardonas / Shiferaw. Hun var selv hushjelp i Beirut og ble plukket ut til å spille rollen til en småbarnsmor som tar en gategutt under sine beskyttende vinger. Yardonas gjør en glimrende prestasjon, forteller Maktabi.

– Det er så jeg får frysninger nedover ryggen

Personlig synes Maktabi at moren til Zain i filmen er hjerteskjærende god.

Søndag kommer Rania Maktabi til Filmprek for å snakke om den den Oscarnominerte libanesiske filmen "Kapernaum".

Søndag kommer Rania Maktabi til Filmprek for å snakke om den den Oscarnominerte libanesiske filmen "Kapernaum".

– Selv om hun slår og er slem, får vi som seere være vitne til hva fattigdom gjør med mødre og fedre. Fattigdom stripper foreldre fra evnen til å vise kjærlighet og omsorg til sine barn. Foreldre har nok med å greie seg selv. Det er akkurat her regissør Nadine Labaki gjør et fantastisk godt grep. Hun lar lille Zain på 12 år saksøke sine egne foreldre fordi de har født ham. Åpningsscenen er en rettssal i Beirut der gutten anklager sine foreldre for å ha født ham. I filmen spiller regissøren selv rollen som hans forsvarer i en rettssal. Det er så jeg får frysninger nedover ryggen ved tanken på hvordan livet avspeiles i en rettssal, sier Maktabi.

PS!

Søndag gir Fredrikstad Kino deg en ny sjanse til å se «Kapernaum» på kino, i serien Filmprek. Da er Rania Maktabi invitert til å holde en innledning før filmen. Rania jobber til daglig ved Høgskolen i Østfold, i forskergruppen AreaS. Hun er også en mye brukt innleder ved kinoene i Oslo og Fredrikstad, og senest i desember var det fullt hus på Fredrikstad Kino da hun innledet før forrige Filmprek.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.