Uansett hvem vi er, trenger vi dager som gir mening og noen som bryr seg om oss. For noen er dette en større utfordring enn andre. Blå Kors ønsker å forandre på dette, og har slått sammen åtte av sine virksomheter for å lage en hyggelig dag for hele Fredrikstads befolkning førstkommende lørdag 5. mai - på Blå Marked.

Show, vafler, redesign og flotte premier

Det vil bli et spektakulært show av Fredrikstad Turnforening, breakdance fra ungdomsgruppa i 3:16, musikkinnslag fra Morten Larsen, hoppeslott for barna, vafler, utstilling og salg av redesign fra Tante Blå, loddsalg og quiz med flotte premier gitt av byens generøse næringsliv.

- Vi ønsker å synliggjøre hva hvermansen kan gjøre for å bedre hverdagen til de som faller litt utenfor, ved å vise medmenneskelighet, gjøre noen synlig, slå av en prat, gi en klem, et smil. For det handler om verdighet, føle at man betyr noe, er noe og at menneskene rundt deg bryr seg om hvordan du har det. Det er ikke så mye som skal til fra den enkelte, og ofte får man vel så mye tilbake, forklarer Hege Stormorken, leder av Barnas Stasjon.

Åtte virksomheter

Tanken med dagen er å synliggjøre de forskjellige virksomhetene, hva de gjør, og kanskje også få med noen fler som «tidgivere» - frivillige som gir av sin tid.

- Varmestua er grunnstenen i virksomheten. Et møtested der mange som sliter med rus og psykiske problemer møtes for å få en matbit og en kopp kaffe, senke skuldrene og få lov til å være seg selv fullt og helt. Og ikke minst sosialisere med andre, være med på aktiviteter, kjenne på mestring og egenkraft og føle tilhørighet, fortsetter Ole Alm, daglig leder ved Varmestua, som ønsker seg flere tidgivere.

På Stortorvet vil du også møte menneskene bak Plankebyen Frivilligsentral, Barnas Stasjon, Seiersborg videregående skole, Kulåssenteret, Krise- og incestsenteret, Ilaveien Bosenter, Jobbkonsulent - Tante Blå - alle i regi av Blå Kors.

Blå omtanke

Blå Omtanke er kvalitetsprodukter laget av materialer fra gjenbruksbutikken Tante Blå, laget på hobbykvelder ved Plankebyen Frivilligsentral, for å generere inntekter til aktiviteter for mennesker i sårbare livssituasjoner.

- Vi ønsker å få med oss næringslivet i Fredrikstad, og har derfor redesignet stoler, som nå selges til bedrifter som ønsker å støtte vårt arbeid. Alle inntektene fra salget går til aktiviteter og bistand for mennesker i sårbare livssituasjoner. De som kjøper en stol før Blå Marked 5. mai får stolen utstilt med bedriftens logo under markedet, utdyper Jorid Bertelsen, leder av Frivilligsentralen.

Erstatte ensomhet og utenforskap

Mange opplever at de selv får mye igjen ved å vise omtanke for andre, noen ved å melde seg som tidgiver. Brukere av Blå Kors’ virksomheter er flotte mennesker som deg og meg, men som kanskje har vært uheldig en periode i livet sitt og fått litt større utfordringer enn andre.

- Frivilligsentralen jobber med å rekruttere og lære opp tidgivere til våre virksomheter. Tidgiveres viktigste jobb er å gi andre mennesker tid. Tid til å erstatte ensomhet og utenforskap, kanskje en gang i uka, en gang i måneden eller en gang i året, helt avhengig av hvor mye tid du har, supplerer Bertelsen.

Tidgivere kan gi av seg selv ved aktiviteter på blant annet Barnas Stasjon, Varmestua, Ilaveien Bosenter, Kulåssenteret og Krise- og Incestsenteret, på alt fra aktivitetskvelder til åpen barnehage, måltider og turer.

Dette virker ofte begge veier - en tidgiver kan jo også være en som trenger møteplasser, sosial omgang og noen som trenger dem.