«Diakonimessen» er noe av det siste den kjente og kjære organisten i Glemmen kirke skrev før han gikk av med pensjon i 1994. Den opprinnelige urfremføringen skjedde i Gøteborg domkirke i 1994.

Men siden verket aldri tidligere er blitt fremført i komponistens hjemby, er vi så dristige å påstå at søndagens messe også er en aldri så liten urfremføring.

Lokale kor

Messen fremføres på kveldsgudstjenesten i Gressvik kirke  Medvirkende er Gressvik kirkekor, Rolvsøy kirkekor og Jubilate. I tillegg bidrar Birgit Gudim Søland (sopransolist), fire messingblåsere, Ivar Shonhowd Haugen (orgel), Ann Kristin Hauglid (dirigent) og Lars Tangedal (liturgi).

Passet til tekst om diakoni

Diakoni betyr «tjeneste» på gresk og brukes om kirkens arbeid for dem som trenger hjelp. Det er et felt som sto Egil Hovland selv nært. «Diakonimessen» var et bestillingsverk fra Gøteborg stift og ble fremført 23. oktober 1994.

I biografien «Englene danser på tangentene» uttaler Hovland til forfatter Geir Harald Johannessen:

- Det merkelige der var at den datoen hadde tekster [i Bibelen] som passet så glimrende.Blant annet var epistelteksten fra Jakobs brev 2,1-8, den om å ikke gjøre forskjell på folk: Om det kommer en fattig stakkar, så er han like verdifull som en med ringer på fingrene og flotte klær.