Flere lokale matprodusenter har den siste uken vært i Berlin for å vise frem sine delikatesser på den internasjonale landbruksmessen Grüne Woche. Nå har Smaalensgås fra Østfold tatt plass på den norske standen på messen.

Bønder fra Østfold

– Her er det masse folk og stor ståhei. Den norske standen er godt besøkt, og det er tett med folk som vi ha en smak av både Norge og Oslo-regionen, sier Camilla Nordmo fra Taraldrud Gård i Marker.

Sammen med bøndene fra Skulberg Gård i Spydeberg og Manstad Gård i Fredrikstad har hun tatt plass på messen, og er klar for å promotere gås fra Østfold gjennom hele helgen. Hun forteller at tilbakemeldingene på østfoldmaten er god.

– Det spekede gåsebrystet og gåsesalamien vår er veldig populær her nede, og vi har fått gode tilbakemeldinger på produktene våre.

– Spekeproduktene er laget i samarbeid med Felloni Spekehus på Årnes, og er laget etter gamle italienske håndverkstradisjoner. Et slags Østfold møter Italia. Stemningen på den norske standen er utrolig god, og det er stort sett bare smilende tyskere å se, legger hun til.

 

Glemmen-elev på stand

Totalt er det 35 utstillerbedrifter, kokker og kokkelærlinger fra fylkene i Oslo-regionen. Fra Østfold er Smaalensgås fra Østfold, Regionalpark Haldenkanalen, kokk Brith Bakken, Gårdsis fra Bamsrudlåven, og Premkamon Gøtz fra restaurant Curtisen er plukket ut for å delta på Norges stand. Gøtz er lærling ved Curtisen i Halden, og er elev på Glemmen videregående skole.

Turistsjef i Halden, Liv Lindskog, står i reisekafeen for Østfold og Oslo-regionen på messen og kan fortelle at Premkamon gjør en kjempejobb på standen.

– Premkamon er kjempeflink, sier hun.

– Hun står på, og kokkene skryter av henne. Det er veldig hyggelig.

Lærlingen selv sier hun føler seg beæret over å bli valgt ut til å være med på en internasjonal messe med flere tusen besøkende.

– Det er en ære å få være med på denne messen. Jeg har aldri opplevd noe så stort, sier hun gjennom Lindskog.

– Kokkene er kjempeflinke og involverende. Maten som tilberedes har flotte og smakfulle råvarer, og det er morsomt å jobbe i team på standen. Og så er det sosialt og hyggelig å treffe massevis av folk fra mat- og reiselivsbransjen. Det er gøy å være i Berlin! Dessuten er det kjempeartig å smake på mange forskjellige retter fra forskjellige land som serveres, avslutter hun.

 

Stas å bli plukket ut

Det legges ned mye ressurser i det å gjøre Internationale Grüne Woche til en viktig møteplass, og målet er fra Norges side å bygge nettverk, samle regionene, stimulere til produktutvikling og innovasjon, men også generell omdømmebygging av Norge og regionene.

– Det er en flott mulighet til å bygge omdømme, og med så mange ulike deltagere fra både mat- og reiseliv representert er det det er god arena til å knytte nye kontakter. Å bli plukket ut til å representere Oslofjordregionen er en stor anerkjennelse for oss, og hele opplevelsen her nede gir oss god motivasjon til å fortsette det videre arbeidet med Smaalensgåsa, sier Camilla Nordmo.

Torsdag fikk utstillerne på den norske standen besøk hjemmefra. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte standen, og fikk smake på Østfoldgåsa. Ministeren tok seg god tid til å snakke med utstillerne, og var i særdeles godt humør, ifølge de som var til stede.

– Det er utrolig morsomt å være her, avslutter hun.