Sommeren 2017 fikk Marianne Antonsen beskjed om at hun hadde svulst i lillehjernen. Den folkekjære Fredrikstad-artisten måtte gjennom en risikofylt operasjon. Heldigvis viste det seg at svulsten i alle fall var godartet.

– Jeg har fått noen skavanker. Tiden etter operasjonen har vært tøff, men jeg lever, smiler Antonsen.

Det lange, svarte håret hennes skjuler operasjonsarret som går fra toppen av issen og helt ned til nakken.

– Arret minner meg på hva jeg har vært gjennom. Så når jeg blir utålmodig etter å leve som før, tenker jeg på arret. Det er ikke uten grunn jeg blir sliten.

Arret fikk hun 24. januar i år.

– Fremtiden var uviss

17. desember 2017 holdt hun sin årlige julekonsert i Østre Fredrikstad kirke. Det var for tjuende gang. Men likevel var ingenting som før.

– Jeg så helt klart julekonserten i fjor som mitt farvel til publikum. Da jeg sto der, var jeg skrekkslagen. Jeg hadde en dato å forholde meg til. Datoen for operasjonen. Hva som skjedde etter den dagen, visste jeg ikke. Det var ikke sikkert jeg overlevde. Og våknet jeg opp, kunne det bli med store skader. Så at jeg også i år skal få holde julekonsert, er en gavepakke uten sidestykke, sier Antonsen i en podkast med Fredriksstad Blad.

– Gjør det for mamma og meg selv

For 21. gang inviterer Fredrikstad-artisten nå til Soulful Christmas i Østre Fredrikstad kirke. Denne gangen har hun med seg Peter Hallström. Og til tross for at dette blir hennes første store opptreden etter operasjonen, har hun lagt opp til to konserter denne søndagskvelden.

– Årets konsert er min gave til meg selv – at jeg tør å gjøre dette. Jeg må si tørre, jeg har ikke holdt noen konsert siden sist jeg sto i Østre Fredrikstad kirke. I år har jeg også mistet mamma. Mamma som alltid var på julekonserten. Hun var så stolt av meg og mine kolleger. Mine juletradisjoner har jeg fått av mamma og pappa, så konserten er også for å hedre henne, sier Antonsen.

Rørt av all omtanke

Sangeren forteller at hun kommer til å gå ut på kirkegulvet uten selvtillit. Men hun vet at hun har publikums tillit. Og det varmer.

– Jeg blir helt rørt av Fredrikstad-folk. Det er ikke bare at de kjøper en billett og kommer på konsert, jeg har fått så utrolig mange hyggelige meldinger etter at jeg ble syk. Jeg er dypt takknemlig for engasjementet og varmen som folk har vist meg, sier Antonsen mens tårene renner.

Denne teksten er et utdrag fra en lengre samtale med Marianne Friise Antonsen i en FB-podkast.

Tøff tid

I podkasten med FB forteller Østsiden-artisten med den kraftfulle stemmen om de siste 18 månedene.

– Det har vært mye. Det er likevel gleden som skal styre livet mitt. Ikke frykt og angst. Jeg har levd med angsten for å dø i seks måneder, sier 48-åringen.

Da Antonsen giftet seg med den tidligere fotballspilleren Henning Friise sommeren 2017, var det ingen av de hundre gjestene, foruten bruden selv, som visste at noe var fryktelig galt. Men hvor galt det var, ville ikke fru Friise Antonsen vite før etter kjærlighetsfeiringen.

– Hvor vanskelig er det å være lykkelig brud når du venter på en beskjed som i verste fall kan bety slutten på livet dit?

– Jeg valgte å se på det som en felles feiringsdag. Og takk Gud for at jeg fikk være en lykkelig brud. Det var så mye glede den dagen. Min bryllupsgave til gjestene var at de kunne være hundre prosent lykkelige – og lykken smittet over på meg. Jeg visste ikke hvordan mannen min, barna mine eller mamma og pappa kom til å ta beskjeden, og jeg ønsket ikke å ødelegge denne dagen for dem. Uansett utfall var drømmen min at det skulle bli en dag alle kunne minnes med glede. Også mamma, som var alvorlig syk, hadde en god dag. Så bryllupet vårt ble perfekt, jeg kan ikke huske at jeg tenkte på hjernesvulsten en eneste gang i løpet av den dagen.

Hverdag og fiskeboller

I podkasten snakker Antonsen åpenhjertig også om tiden etter operasjonen, det å skulle feire sin første jul uten sin mor, om fremtidsdrømmer, om hennes bucket list (listen over ting man skal gjøre før man dør), mammarollen, frykten for å dø, livet som har vært og om bestevennen, smykkedesigner Børre Olsen, som døde av hjernekreft noen måneder etter bryllupet.

Da Antonsen ventet på operasjonen, var både bestevennen og moren svært alvorlig kreftsyke.

– Jeg ønsket å være der for dem – og glede meg over deres små seire. Selv hadde jeg tross alt håpet, det hadde ikke de. Og julen med mamma og konserten i Gamlebyen ble ekstra viktig for meg, derfor ventet jeg med operasjonen til etter jul. Det er jeg glad for i dag.

Og helt til slutt, lurer du på hva som står øverst på Mariannes bucket list?

Her kommer svaret: 

– For meg er ikke det å komme på toppen av K2. Det er flere fiskebollemiddager og hverdager!

Her kan du høre podkasten med Marianne Antonsen:

Dette er hjernesvulst

  • Det finnes mange ulike typer hjernesvulster. De deles inn etter hvilken celletype de minner mest om, hvor i hjernen de er lokalisert og hvorvidt de er godartet eller ondartet. Fordi hjernesvulster som er godartet kan være dødelig på grunn av sin plassering, risikerer man at skillet mellom en godartet og ondartet svulst blir kunstig.
  • Hjernesvulst er forholdsvis sjelden. Årlig får knapt 1.000 personer hjernesvulst i Norge. Av disse er omtrent 40 barn. I 2016 fikk 840 mennesker i Norge kreft i hjerne og sentralnervesystemet. 380 menn og 460 kvinner.

Kilde: Norsk Helseinformatikk