Gå til sidens hovedinnhold

Poppe og Karlsen har skrevet bok om 1.475 gatenavn

Artikkelen er over 3 år gammel

Svenn Poppe (74) og Sten Walther Karlsen (70) er ute med sin bok om gate- og veinavn i kommunen. De har vært innom alle gater og veier, og fått mye lokal hjelp også.

«Gatelangs i Fredrikstad» kunne faktisk vært 100 sider tykkere, men forfatterne fant ut at det måtte kuttes. Mye av manus er nå spredt rundt i boken som egne rammesaker. Og mer enn 200 bilder fra Stangebye-samlingen er benyttet. Boka er blitt til en solid og tung sak, stappet full av fakta og anekdoter. Opplaget er på 1.000 bøker, og den har fått 40.000 kroner fra kommunens jubileumsfond. Derfor synes duoen at det er gøy å gi noe tilbake i jubileumsåret.

– Vi har fått veldig mye hjelp, sier de to, og rekken av hjelpende hender i lokalmiljøene takkes i forordet. For de har også vært i kommunearkivet, hos museet og selvsagt i avisens arkiv.

Men det har vært viktig å finne lokale folk som har lest korrektur og kommet med tilleggsfakta. Men Danskeveien og Krossveien ser det ikke ut til vil få sin fullgode forklaring. Ingen danske er i alle fall funnet. Og krosspasningen ved fotballbanen er nok langt over mål.

Jobben med boka startet sommeren 2014, eller egentlig langt tidligere. Poppe leverte i 1974 artikler om gatenavn, og i perioden 1994 til 2008 var han i avisens nesten hver lørdag med en historie om gata eller veiens opprinnelse. Nå har de altså videreutviklet dette

– Dette er neppe en bok du leser fra A til Å, men det er byens historie fortalt gjennom gatenavn, mener Poppe, og Karlsen legger til: – Vi har også krysshenvisninger til gater og veier som er et sidespor fordi det nevnes et annet navn. Jeg tror det er mange gatenavn der ute som folk ikke er klar over historien til, mener FB-journalisten.

I den alfabetiske oversikten finner du stort sett en parentes der det kommer frem året for navnevedtak og gata eller veiens lengde.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.