Gå til sidens hovedinnhold

Hysterisk med Skåber

Artikkelen er over 6 år gammel

Litteraturhuset kan ha truffet blink med sitt nye konsept "Film med ord", hvor profesjonelle skuespillere framfører et manus på sparket.

- Det var utrolig moro, spennende. Jeg tror alle likte det, både publikum og vi skuespillerne. Jeg har gjort mye av slik improvisasjon tidligere med Det Åpne Teater, og synes dette er noe Litteraturhuset absolutt bør satse videre på, sier Linn Skåber til FB.

- Publikum får et innblikk skuespilleryrket

Konseptet "Film med ord" går ut på at skuespillere får et velkjent manus fra en norsk spillefilm og blir utfordret til å lese og framføre manuset på sin måte. Det legges opp til hundre prosent improvisasjon og lek.

Programrekken er noe Litteraturhuset har ved ujevne mellomrom. Det ble arrangert for første gang høsten 2013, og siden har det vært borte fra programmet, inntill nå.

 

Helaftenen fredag bød på en solid dose humør og morsomme tolkninger signert skuespillerkvartetten Linn Skåber, Cathrine Borkenhagen, Rolf Kristian Larsen og Heidi Toini ledet av regissør Kjetil Indregard,  kjent fra tv-seriene Kongsvik ungdomsskole og Helt perfekt, gjennom manuset til filmen "Hustruer" fra 1975. Den norske klassikeren er regissert av Anja Breien, den første norske kvinne som gikk og fullførte filmskolen.

Rolf Kristian Larsen er kjent fra filmer som "Mannen som elsket Yngve", Fritt Vilt 2, Max Manus, og nå siste serien "Kampen om tungtvannet" som nylig ble sendt på tv.

Den unge skuespilleren bekledde flere kvinnlige roller fra manuset til "Hustruer".

 

- Det var så fint at vi ikke kjente til noenting på forhånd. For med det blir det et helt spontant møte med hele situasjonen, og det er da energien virkelig kommer fram.

Larsen tror konseptet vil være interessant for publikum.

- De får jo et lite innblikk i hvordan vi jobber. For det som vi har gjort i dag kan kanskje sammenlignes litt med hvordan det foregår på den første leseprøven, sier han.

Og publikum er helt enig.

- Det er en kul ide, og imponerende at arrangøren får profilerte skuespillere til å stille opp på dette. Og jeg tror konseptet rekker ut til både yngre og eldre. Jeg levde meg hvertfall helt inn i historien, røper Maja Lohre Køhn som hadde reist fra Bærum for å se programmet.

Vurderer en oppfølger

Anja Breien (75) startet sin regissør-karriere på filmskolen i Paris. I senere år har hun blant annet regissert ni spillefilmer og tolv korte dokumentarfilmer, noen av dem sendes fortsatt ved jevne mellomrom på NRK.

 

Dramakomedien "Hustruer" fra 1975, var hennes store gjennombrudd. Den ble solgt til 22 land og ble etterhvert en trilogi.

Breien ser ikke bort fra at det kan dukke opp en fjerde film, av klassiskeren.

- Vi har hatt noen møter. Foreløpig foreligger det ingenting, men det er ikke utenkelig at det kan komme enda en oppfølger, røper hun.

På kino med Charlie Chaplin i Cannes

"Hustruer" var også et av de beste bidragene til feministdebatten på 1970-tallet.

- I 1973, 1974 og 1975 var det veldig mye debatt i pressen. Det var en spennende tid. På den tiden var jeg ansatt som regissør på Nationaltheatret på prosjektet "Jenteloven". Spontant skrev jeg et kort synopsis på 15 timer, og leverte til nordisk film. Ni måneder senere var filmen klar. Den var aktuell i tiden, og det mener jeg kanskje er noe jeg savner ved dagens filmer, den spontaniteten, forteller Breien.

Hennes første spillefilm "Voldtekt" fikk også suksess, og i 1971 kom den med i en sidekonkurranse i en sidegren til Cannes filmfestival, som det året ble stoppet.

Breien var på festen der selveste Charlie Chaplin ble hyllet.

- Vi var på en fest der "Byens lys" ble vist. Chaplin satt på balkongen. Alle av oss som satt ned viste han satt rett over oss. Da filmen var over kom han ned trappen fra balkongen, og det var som hele filmhistorien kom gående mot oss. Det var stort, husker Anja Breien.

Film med ord

  • Film med ord er et samarbeid mellom Litteraturhuset Fredrikstad, Institutt for journalistikk, Fredriksstad Blad og NRK Østfold
  • I høst arrangerer Litteraturhuset to kvelder med Fim med ord, mens det på nyåret legges opp til tre kvelder. Hvilke filmer og skuespillere som da gjester, er ennå ikke avklart.
  • Film med ord er inspirert av suksessen «Live Reading» ved Los Angeles County Museum of Art (LACMA), hvor et begeistret publikum har fått oppleve klassikere som Reservoir Dogs, The Apartment, The Big Lebowsky og pilotepisoden til tv-serien Bre

Kommentarer til denne saken