– Endelig kommer Jan Guillou til Fredrikstad

– Min morfar og hans brødre, kom egentlig fra Østfold, men det er så usexy, så jeg flyttet dem til Bergen, sa Jan Guillou til Aftenposten da han presenterte sin nye bokserie i 2002.

– Min morfar og hans brødre, kom egentlig fra Østfold, men det er så usexy, så jeg flyttet dem til Bergen, sa Jan Guillou til Aftenposten da han presenterte sin nye bokserie i 2002. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

15. november besøker Jan Guillou Litteraturhuset for å snakke om sin nyeste bok i serien «Det store århundret».

DEL

Den svenske forfatteren og journalisten Jan Guillou er mest kjent for bokserien om den svenske agenten Carl Hamilton, som også er filmatisert – samt serien om korsfareren Arn Magnusson og hans innvirkning på historien til det svenske kongeriket. Også den er filmatisert.

Og nå er han aktuell med sin sjuende roman i serien «Det store århundret» – med tittelen «1968». Serien startet med «Brobyggerne» i 2002. Her skriver Guillou om en norsk familie og deres etterkommere, med sin egen familie som inspirasjon.

– Min morfar og hans brødre, kom egentlig fra Østfold, men det er så usexy, så jeg flyttet dem til Bergen, sa Jan Guillou til Aftenposten da han presenterte sin nye bokserie.

Ønsket ham lenge

– Guillou har stått øverst på ønskelisten vår lenge. Og vi har jobbet en stund for å få ham hit til Fredrikstad. Egentlig hadde vi håpet å få ham hit i fjor høst, sier programansvarlig ved Litteraturhuset–Perry Olsen.

Og legger til:

– I popularitet her i landet, er nok Guillou et av de største navnene vi har hatt etter John Irving. De fleste nordmenn har et forhold til hans bøker enten de har sett filmen om Hamilton eller lest bøkene om Arn.

Også Roy Jacobsen og Maja Lunde kommer

Olsen forteller at denne tredje uken i november blir litt av en litterær happening. For dagen før Guillous besøk, kommer Tove Nilsen og Roy Jacobsen. Begge tilhører toppsjiktet i norsk litteratur, og har nådd ut til store leserskarer med sine romaner.

– Nå har de begge kommet med bøker som har handling fra en øy–om enn svært forskjellige øyer: Tove Nilsens seneste roman heter «Himmelske tilstander». Roy Jacobsen har skrevet om Helgelandskysten i tre bind, sist ute er høstens «Rigels øyne», siste bok i trilogien om familien fra Barrøy, sier Olsen.

Og dagen etter svenskebesøket kommer Maja Lunde som fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Bienes historie» i fjor, og er i høst bokaktuell med oppfølgeren «Blå.»

Artikkeltags