Halden-forfatter fikk oppdrag av kronprinsessen – skrev om kongens død

BLE PROVOSERT: – Selv om man har gode intensjoner når man diskuterer det norske, vil det alltid være en skyggeside når man snakker om å definere det norske. Jeg ble provosert av oppdraget, sier Demian Vitanza.

BLE PROVOSERT: – Selv om man har gode intensjoner når man diskuterer det norske, vil det alltid være en skyggeside når man snakker om å definere det norske. Jeg ble provosert av oppdraget, sier Demian Vitanza.

Da Demian Vitanza ble spurt av kronprinsesse Mette-Marit om å skrive en tekst om «det norske», ble han så provosert at han skrev at kongen dør, og at kronprinsen abdiserer.

DEL

[Halden Arbeiderblad] Det er VG som skriver om boka som Halden-forfatteren har bidratt til sammen med 11 andre forfattere.

Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt i høst, og forlaget Aschehoug har invitert kronprinsesse Mette-Marit og forfatter Geir Gulliksen til å skrive en bok som har resultert i «Hjemlandet og andre fortellinger».

Den ble lansert på onsdag, og da innrømte kronprinsessen at teksten som Demian Vitanza har skrevet, gjorde redaktørjobben vanskelig for henne.

– Det er klart når forfatteren velger å løse oppgaven på den måten, så var det vanskelig. Men jeg overlot det meste av redaktøransvaret på akkurat den teksten til Geir (Gulliksen) - for det synes jeg var riktig. At jeg skulle ut og si så mye om den teksten, det synes jeg var komplisert. Jeg synes det er blitt en veldig fin tekst, men det er klart det bød jo på noen utfordringer. Det skal vi ikke stikke under en stol, sa kronprinsessen til VG.

– Et tema med skyggeside

I Vitanzas novelle «Venteværelset» tar han med leserne til 2032. Når kong Harald dør, velger kronprins Haakon å abdisere.

– Jeg synes det er problematisk å skulle diskutere det norske i 2019, i alle fall i denne konteksten. Det er ikke det at jeg har noe i mot at kronprinsessen tar det opp, det er hennes jobb å snakke om det norske. Men for meg var det provoserende. For selv når man gjør det med de beste intensjoner, så vil det alltid være en skyggeside når man snakker om å definere det norske, sa Halden-forfatteren til riksavisen.

Han forklarer hvorfor han valgte å skrive en problematisk tekst.

– Jeg synes Norge er på vei vekk fra seg selv, på vei vekk fra noen verdier som jeg tror de fleste nordmenn setter høyt. Så dette her er et slags varsko. Kronprinsen kjenner seg ikke lenger igjen i sitt eget land, så da kongen dør, velger han å abdisere. Han velger å ikke bli konge. Årsaken er at han ikke kjenner seg igjen i det norske lenger, og det er sånn jeg har det selv, det speiler mine følelser, sier Vitanza.

Artikkeltags