Gå til sidens hovedinnhold

Ble avvist på skriveskole, nominert til Nordisk Råds litteraturpris

Artikkelen er over 3 år gammel

Roskva Koritzinsky (28) fra Fredrikstad er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2018. Hun er nominert for novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden»

– Jeg ble veldig overrasket. Dette skal feires med et glass vin sammen med noen gode venner ikveld. Dette sier Roskva Koritzinsky til Fredriksstad Blad etter at det ble offentlig kjent at hun er nominert til en av de mest prestisjefylte litteraturprisene i Norden.

Roskva Koritzinsky kom flyttende til Rolvsøy sammen med sine foreldre da hun var ett år gammel. – Vi bodde på et lite småbruk på Rolvsøy og jeg begynte på Steiner-skolen. Foreldrene mine bor fortsatt på Lisleby. Jeg hadde en fin oppvekst i Fredrikstad og den spede barndom på en gård kan ha influert noe på mitt forfatterskap, sier Roskva som idag bor i  Oslo.  

Avvist på Skrivekunstakademiet

 

Roskva Koritzinsky har ingen formell skriveutdannelse og hun bekrefter opplysningen om at hun ikke engang kom inn på Skrivekunstakadmiet i Bergen.

– Min bakgrunn er at jeg alltid har lest mye og at jeg liker å skrive.

Novellesamlingen hun er nominert for kom ut ifjor. Hun vet ikke når neste bok kommer.

– Hittil har det blitt til at jeg har utgitt en bok annethvert år siden debuten i 2013. Men det er ingen automatikk i det. Jeg skriver hele tiden. Akkurat nå er jeg i full gang med å skrive flere ulike tekster. Men jeg vet ikke hvilken av dem jeg vil gå videre med. Jeg velger etterhvert ut en av tekstene som jeg selv finner interessant og som jeg vil gå videre med. Det er en metode som har fungert bra for meg, sier hun.

Debuterte i 2013

Roskva Koritzinsky debuterte i 2013 med novellesamlingen «Her inne et sted». For den fikk hun Tarjei Vesaas debutantpris. Hun ble også hedret med Aschehougs debutantpris for den novellesamlingen.

Koritzinsky fulgte opp med romanen «Flammen og mørket» to år senere. Også denne utgivelsen fikk strålende mottakelse.

Nordisk Råds Litteratur-pris deles ut den 30.oktober i Operaen i Oslo. Nordisk Råds sesjon i 2018 er lagt til Oslo.

Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris  mottar 350.000 danske kroner.

Carl Frode Tiller er den andre nominerte forfatteren fra Norge, for boka «Begynnelser».

I 2016 ble Koritzinsky valgt ut til å representere Norge og ny norsk litteratur på internasjonale bokmesser.

I 2014 fikk hun den lokale kulturprisen, «Frederik-prisen», i den årlige kulturgallaen på City Scene i Fredrikstad.

– Det er hyggelig å motta priser og bli nominert til priser. Men det påvirker meg ikke i voldsom grad. Jeg kommer ikke til å tenke på om jeg får prisen, fra idag og frem til utdelingen til høsten. Det er sikkert mange andre sterke navn på listen over nominerte. Dessuten er jeg fortsatt ung og ikke det man kan kalle en etablert forfatter. Bare det å bli nominert er veldig hyggelig, sier hun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.