Afghansk kvinnegruppe får lokal frihetspris

Får pris: Ord i Grenseland håper at  Sahera Sharif, leder av det afghanske litterære selskapet Mirman Baher, får lov til å reise til Fredrikstad for å motta årets frihetspris.

Får pris: Ord i Grenseland håper at Sahera Sharif, leder av det afghanske litterære selskapet Mirman Baher, får lov til å reise til Fredrikstad for å motta årets frihetspris.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det afghanske litterære selskapet Mirman Baher, ved dets leder Sahera Sharif, får årets Ord i Grenseland-pris.

DEL

Prisen, som er på 5.000 dollar, blir delt ut under åpningen av den lokale litteraturfestivalen den 3. september i Østre Fredrikstad kirke. Foreløpig er det usikkert om Sahera Sharif vil være til stede under prisoverrekkelsen.

I dialog med ambassaden

– Vi i tett dialog med Den norske ambassaden i Kabul, men i skrivende stund er det uvisst om Sharif får tillatelse til å reise fra Afghanistan til Fredrikstad for å motta prisen, sier festivalens leder, Wiggo Andersen.

Prisen er et økonomisk samarbeid mellom Ord i Grenseland, Fredrikstad kommune og Det Kvindelige Læseselskab.

Leder i kommunens kulturutvalg, Camilla Eidsvold, er prisutdeler.

I år er det tredje gang at litteraturfestivalen deler ut en frihetspris til en forfulgt kvinnelig forfatter.

I 2013 fikk den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan prisen. I fjor gikk den til den iranske poeten og journalisten Asieh Amini.

Ukentlige samlinger

Medlemmene i Mirman Baher samles hver lørdag på Ministry of Woman's Affair i Kabul for å diskutere og lese poesi.

Selskapet har vokst frem fra et litterært nettverk som møttes i hemmelighet under Taliban-styret. De kalt seg «Den gylne nålen», delte sine dikt – og lot som om de sydde.

Til tross for at selskapet nå er lovlig, er det for mange kvinner i Afghanistan fortsatt forbundet med livsfare å skrive poesi.

Spesielt i avsidesliggende provinser, der selskapet har flere hundre medlemmer, er det blitt rapportert om flere tilfeller av trusler og mishandling.

Et ungt medlem, Zarmina, ble brutalt mishandlet etter at brødrene hennes fant ut at hun skrev poesi. Zarmina svarte med å brenne seg til døde i protest.

Fritt Ord-sjefen åpner

Filosof og tidligere kulturredaktør i Aftenposten, nå Fritt Ord-direktør, Knut Olav Åmås, vil stå for den offisielle åpningen av den femte utgaven av Ord i Grenseland som i år har ytringsfrihet som hovedtema.

Til stede under åpningen i Østre Fredrikstad kirke blir også forfatteren Tove Nilsen. Hun blir intervjuet av Dagbladets kulturjournalist Fredrik Wanderup.

Mange kjente navn

I skrivende stund er ca. 35 forfattere og litterære profiler bekreftet til festivalen, blant andre følgende lokale forfattere: Roskva Koritzinsky, Mathias Lunde Kristoffersen, Lisa Aisato, Monica Isakstuen, Klaus Hagerup, Tora Ørdal Mikkelsborg, Jon Syversen og Ida Viola Simensen.

Øvrige deltagere som har tilsagt sitt nærvær på festivalen er: Jo Nesbøe, Jon Kalmar Stefansson (Island), Thorvald Steen, Knut Nærum, Ingar Johnsrud, Tove Nilsen, Espen Haavardsholm, Fredrik Græsvik, Mustafa Can, Gro Dahle, Roy Jacobsen, Trude Teige, Jørn Lier Horst, Marte Michelet, Ingunn Aamodt, Åsa Linderborg, Arne Svingen, Monika Fagerholm, Fredrik Wanderup, Peter Normann Waage, Ingvild Schade, Jon Ewo, Bård Vegar Solhjell, Mahmona Kahn, Anna Fiske (Sverige) og Jan Ove Ekeberg.

Artikkeltags